Постійний комітет ПАРЄ, який учора зібрався на засідання в Копенгагені, відмовився проводити дебати щодо повернення РФ у ПАРЄ і вирішив натомість провести дебати на тему: «Демократія зламана — яка відповідь», повідомив голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв. «Я радий, що ПАРЄ правильно розставила пріоритети», — підсумував він.


Новина, що 24 листопада на Посткомі ПАРЄ обговорюватимуть можливість і варіанти повернення права голосу делегації РФ в Асамблеї, збентежила Київ. Українські парламентарії, а також представники МЗС зауважували, що санкції на Росію і відповідно на російську парламентську делегацію в ПАРЄ було накладено у зв’язку з окупацією Криму та агресивною політикою Москви на сході України. Жодного пункту ухвалених щодо цього резолюцій ПАРЄ Росія не виконала.


І вже 23 листопада, напередодні засідання, Володимир Ар’єв повідомив у Фейсбуці: «Більшість колег у приватних розмовах не готові приймати делегацію Росії без серйозних кроків з боку РФ. Відповідну декларацію вже підписали представники 16 країн, зокрема багато голів національних делегацій. Текст документа буде оприлюднений у грудні». Він також припустив, що обговорення на комітеті «може повернутися не в той бік, який очікують прихильники безумовного повернення делегації РФ».