Робоча група комітету з адміністративних справ і питань депутатських мандатів Скупщини (парламенту) Сербії працює над підготовкою етичного кодексу для народних представників, повідомила сербська газета «Вечірні новини».


До цього документа, який регламентує поведінку сербських депутатів під час пленарних засідань, буде внесено пункти, що забороняють їм ображати одне одного, нецензурно висловлюватися, блокувати трибуну й узагалі зривати роботу парламенту різними витівками, а також фотографувати й знімати відео на смартфони, вносити в зал транспаранти.


Робота над етичним кодексом наближається до кінця, і на розгляд парламенту його планують винести на початку наступного року. 


«Вечірні новини» зазначають, що це не перша спроба керівництва Скупщини мати під рукою документ, який допоможе наведенню порядку в залі під час сутичок депутатів з різними політичними поглядами. Три роки тому вже розроблявся проект регламенту, який передбачав створення своєрідної етичної ради, члени якої б стежили за дотриманням колегами моральних норм і виносили рішення про грошові штрафи за негідну поведінку. Але з низки причин такий документ не було ухвалено.