Тематичну виставку «Вбивство голодом. Невідомий геноцид українського народу», приурочену до 85-х роковин Голодомору, відкрито в португальському місті Брага.

 

На знімку:

 

консул-керівник консульства у місті Порту Анатолій Коваль,
заступник мера Браги Фірміно Маркеш,
директор музею археології Д. Діого де Соуза Ізабел Сілва
під час огляду виставки (зліва направо).

 

Її організували консульство України у місті Порту спільно з мерією Браги та місцевим музеєм археології Д. Діого де Соуза. Фотографії, документи, спогади очевидців з описами на португальській мові нагадують відвідувачам про невідому для більшості португальців трагічну сторінку в житті українського народу.

 

На відкритті виставки консул-керівник Анатолій Коваль, тримаючи в руках колоски пшениці, перев’язані чорною стрічкою, розповів про закон «п’яти колосків». Нагадав, що в народі так назвали репресивний сталінський документ часів Голодомору. За п’ять колосків, підібраних в полі, людей засуджували до розстрілу. Пом’якшенням могло бути ув’язнення на строк не менше десяти років.

 

-- Навесні 1933-го від голоду в Україні помирали протягом хвилини в середньому 17--20 осіб, протягом години -- одна тисяча, а упродовж дня – 20--25 тисяч, -- зазначив дипломат. -- На жаль, у світі ще мало знають про убивство голодом українців. Презентована виставка покликана донести цю інформацію до португальців.

 

-- Про велике горе вашого народу вперше предметно дізнався, коли парламент Португалії визнав Голодомор в Україні геноцидом, -- розповів «Голосу України» присутній на відкритті виставки заступник мера Браги Фірміно Маркеш. -- У документі записано, що комуністичний режим Сталіна призвів до загибелі близько семи мільйонів українців. Подумалося: населення Португалії становить десять мільйонів осіб, а в Україні не стало сім мільйонів. Це страшно!

 

-- Ми вирішили не обмежуватися разовою презентацією зібраних матеріалів, -- зазначив А. Коваль. -- До кінця нинішнього року з ними знайомитимуться мешканці Браги, а у 2018-му покажемо їх у Порту та низці інших міст Півночі Португалії.

 

Автор публікації стала очевидцем розмови протоієрея УПЦ Київського патріархату Дмитра Ткачука із згаданим Фірміно Маркашем. Святий отець поділився задумом створити у Бразі меморіальний знак у пам'ять про жертв Голодомору. Його підтримала керівник української громади в цьому місті Валентина Бикова, присутня на виставці. Заступник мера не заперечував проти такої ініціативи.

 

Оксана СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Брага.

 

Голос України