Дві нові клініки в одному корпусі -- фізіотерапевтичну, а також медичної реабілітації та санаторного лікування -- відкрито на базі Вінницького військово-медичного клінічного центру Міноборони.

 

На знімках:

 

у нових клініках
медики забезпечать
надання допомоги протягом дня
від трьохсот осіб і більше;

 

пацієнтів лікуватимуть
у комфортабельних умовах
із застосуванням сучасних технологій
і необхідних процедур.

 

-- Медична реабілітація -- новий і складний напрямок у військовій медицині, -- зазначив очільник центру Олександр Завроцький. -- Клініка медичної реабілітації та санаторного лікування дає змогу "замкнути" цикл з відновлення здоров'я пацієнтів.

 

Необхідність створення нового медичного закладу виникла з початком бойових дій на Донбасі. "Ми бачили, що після лікування бійці потребують реабілітації, а цей процес набагато триваліший, ніж саме лікування, -- розповів "Голосу України" ініціатор запровадження нового напрямку колишній очільник центру Сергій Петрук. -- Наше завдання -- повернути військовослужбовця в стрій. Без лікувальної реабілітації це неможливо".

 

У складний період, коли не вистачало коштів на лікування, коли волонтери приносили у військовий медичний заклад ліки, одяг, харчові продукти для поранених, полковник Петрук ризикнув розпочати будівництво. Перші кошти були народні -- мільйон двісті тисяч гривень благодійної допомоги надали підприємства, організації, меценати. Не залишилася осторонь обласна й міська влада. Левову частку грошей отримали з державного бюджету. Загалом витрачено 30 мільйонів гривень.

 

-- Поруч із новим лікарняним корпусом, який ми оглянули, планується будівництво ще одного -- спеціалізованого хірургічного на чотири поверхи, -- зазначив на відкритті перший заступник міністра оборони України Іван Руснак. -- Його проект нам презентували. Міністерство підтримає будівництво, вартість якого становить 80 мільйонів гривень.

 

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій повідомив, що обласна влада долучиться до забезпечення нового закладу медичним обладнанням, а також підтримає спорудження спеціалізованої хірургічної установи. "Народні депутати від Вінниччини не залишаться осторонь украй потрібної справи, що дасть змогу забезпечити новий рівень лікування військових, -- сказав парламентарій Геннадій Ткачук. -- Нас, вінничан, у парламенті 15, ми обговоримо це питання й підставимо плече". Колегу підтримав народний депутат Микола Кучер.

 

Учасники врочистостей ушанували пам'ять бійців, загиблих у зоні АТО. До пам'ятного знака полеглим поклали живі квіти.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Голос України