У Німеччині церемонією запалення свічок урочисто відкрито берлінський Різдвяний ярмарок. Саме той, де торік, 19 грудня, скоєно терористичний акт: вантажівка в’їхала у натовп, забравши життя 12 осіб, серед яких було українське подружжя.

На знімку: ялинка на території Різдвяного ярмарку у Берліні, на площі Жандарменмаркт.

Фото Ольги ТАНАСІЙЧУК/Укрінформ.

Тож цього року традиційні Різдвяні ярмарки проводяться в умовах посилених заходів безпеки. Повідомивши про це, міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр за-значив: «Різдвяні ярмарки є частиною нашого життя і культури», але закликав громадян і гостей країни за відвідування святкових заходів усе-таки бути уважними. Адже, за його словами, «загроза терору дуже висока, в будь-який час і в будь-якому місці». Територію столичного ярмарку, як і більшість таких ринків у Німеччині, укріпили бетонними блоками, щоб убезпечити їх від можливих наїздів автомобілів. Також до охорони залучено більше, ніж торік, поліцейських. Але в день річниці теракту берлінський ярмарок буде зачинений.
А в німецьких супермаркетах і на Різдвяних ринках вирує торгівля неодмінними атрибутами цього свята та ялинковими прикрасами. Автор замітки теж спокусилася, вибравши кілька найкращих. А вдома, розгорнувши упаковку, прочитала на етикетці: «Зроблено в Україні». Свято…

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.