Болгарські метеорологи повідомили, що в ніч на п’ятницю до країни увірвався циклон, якому в Європі дали ім’я «Філіп». Після листопадового морозу й снігопаду ураганний вітер приніс у країну рясні дощі, і влада побоюється можливих переповнень численних водоймищ, що можуть спричинити повені.
У західних областях Болгарії запроваджено постійний моніторинг стану гребель, щоб не повторилася трагедія, до якої призвела повінь, у десятках сіл Бургаської області. Там прорвало греблю, і приливна хвиля знесла на своєму шляху мости, будівлі й автомобілі. Тоді загинуло кілька осіб.
На п’ятницю й суботу в Болгарії введено помаранчевий і жовтий код попереджень населення про небезпеку через пориви вітру швидкістю до 90 кілометрів на годину та інтенсивні опади до 65 літрів на квадратний метр.
Населення просять не ставитися легковажно до цього попередження. В Албанії «Філіп» уже затопив вулиці Тирани, всі підступи до столичного аеропорту, перекрив рух на трасі Тирана-Драч, де вода піднялася вище критичного рівня і багато легкових машин рятувальникам за допомогою потужної техніки довелося визволяти з водного капкана. Повідомляється і про загибель однієї людини. У багатьох містах і селах Албанії через ураган і дощ у п’ятницю було зачинено дитячі садки та школи, припинено всі роботи в полі й на будовах.
У Болгарії «Філіп» вируватиме до неділі, а потім очікуються морози, які перетворять вулиці, залиті дощем, на ковзанки.

Олександр БІЛИК.