ЮНЕСКО оголосило Афіни Всесвітньою столицею книги 2018 року. Рішення про оголошення міст столицями книги ухвалюється комітетом, до якого входять представники Міжнародної асоціації видавців, Міжнародної федерації книго-продавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ, а також ЮНЕСКО.
Грецька столиця визнана гідною цього звання за успішні проекти із заохочення культури читання, видавничої діяльності й доступності книг для всіх верств населення. В Афінах стало гарною традицією проведення зустрічей читачів із письменниками, перекладачами, ілюстраторами та видавцями, організація концертів, тематичних виставок, поетичних читань і семінарів для фахівців у галузі видавничої справи. У планах — зробити книги доступними для всього населення, включаючи мігрантів і біженців.
Рік книги в Афінах розпочнеться 23 квітня, коли відзначається Всесвітній день книги й авторського права. Цього дня Всесвітня столиця книги прийматиме сотні письменників і видавців із усіх континентів, проведе читацькі семінари й театралізовані концерти.

Олександр БІЛИК.