83-річний імператор Японії Акіхіто офіційно має зректися престолу 30 квітня 2019 року. Цю дату погодили на засіданні Ради імператорського дому Японії, яке відбулось учора під головуванням прем’єр-міністра країни Сіндзо Абе. Новим імператором має стати 57-річний син Акіхіто — Нарухіто, його ера правління у такому разі розпочнеться уже 1 травня. Ці дні були обрані найбільш підходящими для спокійної і плавної передачі трону, оскільки в цей час у Японії розпочинається період травневих свят.
«Це буде перше зречення імператора престолу за останні 200 років, а також перше з часу дії (післявоєнної) чинної конституції», — цитує Абе Reuters.
Акіхіто сам просив про можливість відмовитися від престолу, оскільки стан його здоров’я може завадити виконанню обов’язків. Імператор переніс операцію на серці, а також пройшов курс лікування раку простати. У зв’язку з цим парламент Японії ухвалив спеціальний закон, який дозволив йому зректись престолу. На сьогодні Акіхіто вважається єдиним у світі правлячим імператором.