Учора в Скандинавській гімназії Києва розпочалася триденна IX регіональна конференція «Модель ООН: Сканді-2017». Ця міжнародна гра вже має багаторічні традиції у світі. Старшокласники і студенти різних країн моделюють роботу комітетів ООН, дискутують, шукають компроміси, ухвалюють резолюції. І при цьому не бояться змін і реформ усталених структур. Цьогоріч старшокласники та студенти вишів, загалом 33 команди, будуть не тільки моделювати роботу комітетів ООН, а й ламатимуть стереотипи.

 

«Нинішня гра відрізняється від попередніх новою структурою, -- розповіла координатор «Моделі» Єлизавета Глотова. -- Сама назва конференції «Співробітництво ООН з міжнародними інституціями заради дотримання цілей сталого розвитку» підказує, що на грі будуть присутні міжнародні інституції -- такі, як Рада Європи, ОБСЄ, Інтерпол». До речі, представники цих організацій в Україні також пообіцяли взяти участь у роботі конференції.

 

Директор гімназії Тетяна Пушкарьова впевнена, що «Модель ООН» -- це не просто імітація роботи організації. «Граючи в дипломатів, діти вчаться висловлювати власну думку, обстоювати громадянську позицію, публічно дискутувати».

 

Старші гості, які взяли участь у церемонії відкриття «Моделі», не приховували, що заздрять сьогоднішнім школярам. «Дуже шкодую, що свого часу, коли я був таким, як ви, у нас не було такої практики, -- зізнався депутат Київської міськради Ігор Мірошниченко. -- Ми виховували в собі українську ментальність, бо народилися в іншій країні. Ви народилися з українською ментальністю, ви зовсім по-іншому думаєте, ніж ми, і найголовніше -- у вас немає тих старих стереотипів».

 

Оксана Федоренко, директор благодійної «Фундації розвитку», розповіла «Голосу України», що прийшла на конференцію зі своєю командою… видатних митців. Познайомитися з майбутніми політиками, економістами, дипломатами України завітала народна актриса-легенда Галина Яблонська, геніальний, без перебільшення, грузинський художник Тамаз Аваліані. Чому? «Мені сказали, що тут дуже талановиті діти. І що сам захід дуже цікавий. Тому я прийшов познайомитися», -- сказав «Голосу України» пан Аваліані. «Це вже інші діти. У них формуються європейські цінності, інший світогляд, вони, хоч і юні, але вже поводяться, як справжні політики, -- впевнена Оксана Федоренко. -- Точніше, вони поводять краще, ніж наші сьогоднішні політики. І окрилює те, що це майбутнє нашої країни. Вони вільні, інтелектуальні, вони люблять свою країну, чого, на жаль, бракує деяким нинішнім політикам».

 

Загалом про патріотизм на відкритті конференції говорили багато. Зокрема, і дещо несподіваний гість -- протоієрей, перший заступник голови синодального правління військового духовенства УПЦ Київського патріархату Тарас Мельник. Він передав вітання і Боже благословення від імені Святійшого патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і розповів, що також має досвід співпраці з ООН, та, з огляду на його посаду, часто бере участь у презентаціях, що відбуваються у рамках заходів організації. «Ми самі шукаємо оптимальну модель створення військового духовенства в Україні, а тому їздили за рубіж для того, щоб зрозуміти, яка модель може запрацювати саме в нас. Однак зрозуміли одне: всі моделі різні, є хороші і менш досконалі. Але в Україні може спрацювати тільки наша модель. Тому що ми маємо свою глибоку історію, великих предків».

 

Як побороти світовий голод, реформувати ОБСЄ, удосконалити роботу Інтерполу. Хоч яке дивно, у молодих людей відповіді на ці запитання вже є. І хтозна, може вироблені в грі резолюції з часом зможуть змінити світ.

 

Наталя ФІЛІПЧУК.

 

Голос України