З 7 по 8 грудня у Відні відбуватиметься 24-та зустріч глав МЗС країн—членів ОБСЄ.

Очікується, що українське питання буде однією із головних тем переговорів. Зокрема, в зовнішньополітичному відомстві Канади вже повідомили, що очільниця міністерства Христя Фріланд під час перемовин зосередить увагу на незаконній анексії Росією Криму. «Міністр, яка вперше братиме участь у цьому заході, просуватиме пріоритети Канади у сфері міжнародної безпеки та прав людини, зосередивши увагу на Україні та незаконній анексії Росією Криму», — повідомляє Укрінформ з посиланням на канадське МЗС.

 

Плановано, що засідання глав МЗС країн-членів ОБСЄ відвідає і держсекретар США Рекс Тіллерсон, який учора розпочав дипломатичне турне до Європи. 


За інформацією «Радіо Свобода», у Держдепі напередодні також заявили, що важливою темою порядку денного в організації буде українське питання, адже ОБСЄ відіграє тут значну роль, зокрема коли йдеться про Спеціальну моніторингову місію.


У рамках засідання ОБСЄ у Відні заплановано зустріч Р. Тіллерсона з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Очікується, що співрозмовники говоритимуть, зокрема, про ситуацію в Україні, Сирії та КНДР. Незадовго до цієї поїздки Тіллерсон наголосив на прихильності Вашингтона європейській безпеці, особливо тоді, коли РФ продовжує те, що він назвав «агресивною поведінкою».


У США неодноразово заявляли, що покращення американсько-російських відносин можливе лише після врегулювання конфлікту на сході нашої держави та відновлення територіальної цілісності. На цьому в інтерв’ю «Ведомостям» нещодавно наголосив і посол США в РФ Джон Хантсман. Він зазначив, що відповідна ситуація «представляє певні складнощі», особливо тому, що з боку Кремля помітного прогресу Штати у її розв’язанні не бачать. Хантсман додав, що саме Україна, можливо, «єдина така важлива тема, яка могла б вдихнути нове життя» у двосторонні відносини Москви і Вашингтона.