У Болгарії звичайні котлета й кебап — більше, ніж м’ясна страва місцевої кухні. На чимало заходів у країні заманюють саме безплатними котлетами, які смажать на решітках для барбекю просто на вулицях. Деякі партії напередодні виборів також практикують безплатну роздачу котлет і кебапів у бідних міських кварталах (а це переважно циганські), яку поєднують із передвиборною агітацією.

 

Разом із котлетою виборцю повідомляють, який номер партії у виборчому бюлетені необхідно позначити «галочкою». Ну, й нарешті, ці страви є мірилом для порівняння вартості різних товарів. Пам’ятаєте, як у нас колись говорили, що ремонт водопроводу  коштує дві пляшки горілки, успішне складання іспиту на права водія — ящик тощо.


Три роки тому в країні почалися активні розмови про те, що в парламентському буфеті котлети продаються по 20 стотинок, тоді як у найдешевшій забігайлівці вони коштували від 
1 лева до 1,2 ( від 0,5 до 0,6 євроцента). Журналістам кількох видань удалося проникнути в депутатську їдальню і навіть зняти на смартфон меню із цінами, хоча в це приміщення вносити фотоапарати й відеокамери категорично заборонено, і стежать за цим дуже суворо. Електронне видання dnes.bg виставило на своєму сайті ці знімки. Але міф про дешеві котлети в їдальні парламенту не підтвердився. Їх узагалі не було того дня у меню. 


Журналісти наполягали, що раніше вони продавалися по 70 стотинок, хоча депутати взагалі купують їх неохоче через високий вміст жирів у цій страві. Вони віддають перевагу салатикам, овочевим супам, рибці, сокам. Журналісти підрахували, що обід народним депутатам обходиться лише в 2—3 леви (1—1,5 євро), а в найближчому не найдорожчому ресторані їхньому виборцеві доведеться за такий само набір страв заплатити від 15 до 20 левів. Так, наприклад, чашка кава в парламенті коштує всього 12 стотинок, салати — від 80 стотинок до 1,33 лева, порція маслин — 88 стотинок, супи — від 50 до 87, порція курки-гриль — 69, свинини з рисом — 1,45 лева, філе акули — 2,29, натуральний сік — 59 стотинок. Найдорожчою стравою у буфеті виявилися бутерброди із сьомгою — 3 леви, але вони зазвичай закінчуються дуже швидко, бо, вважається, що ця рибка не сприяє повноті і її полюбляють усі народні обранці.


У не найдорожчому закладі громадського харчування поблизу парламенту всі ці страви коштують уп’ятеро—удесятеро дорожче. У центрі Софії кави дешевше за 1,2 лева не знайти, салат по-шопськи коштує 4—5 левів, курячий суп — від 2,2 до 2,5, другі страви — від 5 до 10 левів. А бутерброди із сьомгою мені не доводилося взагалі зустрічати в продажу, але кілограм філе сьомги в супермаркетах, зі знижкою, коштує 34 леви.


Про дешеві депутатські обіди написала й популярна в Болгарії газета «Телеграф». Після цього в країні спалахнув справжній скандал, і люди були готові вийти на вулиці з протестом проти таких привілеїв слугам народу. Масла у вогонь підлив тоді й міністр культури Болгарії, якого журналісти «застукали» на виході з парламенту з пляшками віскі та ракії, які в парламентському буфеті теж дешевші, ніж у звичайних магазинах. 


Але тут у парламентську їдальню «нагрянуло» з перевіркою Агентство з безпеки продуктів харчування і видало припис про закриття кухні на ремонт. Коли на вулиці заспокоїлися, обіди в парламент стала завозити кейтерингова фірма. Вхід до їдальні стороннім категорично заборонили, але журналістам деякі депутати повідомили, що ціни у фірмачів цілком прийнятні, а найпопулярніші — величезні відбивні по 2,2 лева за порцію з гарніром. Таку страву, але меншої ваги і нижчої якості, у звичайному закладі громадського харчування можна скуштувати за 8—10 левів.


Спеціалізоване інтернет-видання gotvach.bg не тільки розповіло про рецепти приготування парламентських обідів, а й повідомило секрет такої їх дешевини. З’ясовується, що ціни на обіди в Народних зборах було введено ще за комуністичного режиму, й відтоді їх практично не переглядали. І щороку з бюджету країни їдальні в парламенті, адміністрації президента, деяких міністерствах одержують дотацію у розмірі 4 мільйонів євро.


Ну а що стосується депутатських зарплат, то праця болгарського парламентарія, який входить хоча б до однієї з парламентських комісій, оцінено в 4183 леви (близько 2090 євро), що втричі більше за середню зарплату в суспільному секторі — 1 033 леви (близько 516 євро). А от платять болгарські депутати за свої обіди втричі менше, ніж їхні виборці.


Для порівняння: мінімальна заробітна плата в Болгарії — 460 левів (230 євро), а з наступного року підніметься до 510 левів (255 євро). Безсумнівно, депутатські зарплати будуть також осучаснені.