Посол України в США Валерій Чалий очікує, що вже до кінця року президент США Дональд Трамп підпише закон, який передбачає, зокрема, виділення Україні 50 млн доларів на летальну зброю. Про це посол заявив в інтерв’ю Радіо «Свобода». «Думаю, що це буде ще в цьому році. А що стосується надання потужної летальної зброї, то це окреме рішення, яке повинно бути прийнято саме президентом, усі підготовчі процедури на сьогодні проведено. Це політичне рішення, і воно буде прийматися з урахуванням національних інтересів США. Сподіваємося, що наші аргументи про те, що надання такого озброєння ще до президентських виборів у Росії є дуже важливим і стане додатковим важелем впливу, будуть почуті», — цитує Радіо «Свобода».

 

При цьому Валерій Чалий зауважив, що насправді Україна вже отримує зброю від США, але не летальну, а оперативно-тактичну. «Можу сказати, що всі контракти, які існують, є в рамках міжнародного законодавства. І Україна як країна, що належним чином виконує вимоги експортного контролю, має право на закупівлю озброєнь. Список ширший, але обмежується тактичним видом озброєнь, летальним у тому числі. Тому мені дивно було чути деяких наших політиків, що Америка не надає зброї. Америка надає зброю, але ця зброя оперативно-тактична. Це наступний етап поглиблення взаємодії і, очевидно, потужніший сигнал Росії», цитує Радіо «Свобода». За словами посла, цей рік став чи не найінтенсивнішим у співпраці України та США.


А днями на Львівському безпековому форумі говорили й про допомогу, яку отримують наші партнери від України. І цього разу йшлося про той безцінний досвід, яким Україна ділиться з НАТО. Командувач сил США в Європі Бен Ходжес заявив в інтерв’ю «Європейській правді», що армія США багато чого навчилася в українських солдатів, які стикнулися у боях з російськими артилерією, ракетами, дронами та засобами радіоелектронної боротьби. «І не лише ми цінуємо цей досвід — всі (союзники) взяли його до уваги, інкорпорували його у свої навчальні системи. Український досвід нагадав нам про смертельну небезпеку бойових дій, коли російська артилерія дізнається про координати вашого підрозділу і туди «прилітає». Також визнав, що досвід України дуже відрізняється від того, з чим стикалися США в Афганістані чи в Іраку. «Той досвід, який ми отримали завдяки українській армії, без перебільшення, «розбудив» нас усіх», — зауважив він.


На думку американських військових, найперше, що може відмовити Росію від наступу на Україну, це розуміння, що Україна обороноздатна і може дати повноцінну відсіч. Такої позиції дотримуються й інші учасники блоку НАТО. Затверджений торік на саміті у Варшаві комплексний пакет допомоги НАТО для України, який передбачає сприяння у розбудові ЗС України в 13 напрямах, зокрема кібербезпеці, зв’язку, медицині, логістиці тощо, міністр оборони Степан Полторак назвав свого часу справжнім проривом. Країни-партнери надають не тільки дорадчу, а й матеріальну та гуманітарну підтримку. Міністерство оборони регулярно оприлюднює інформацію про характер та обсяг допомоги армії, що вони надходить до ЗС України. У переліку країн-партнерів присутні США, Канада, Польща, Литва, Хорватія, Велика Британія, Австралія, Туреччина, Словацька Республіка, Норвегія, Франція, Нідерланди тощо. Отримує Україна допомогу і від Китаю, який виділяє кошти на медичні потреби військовиків.

До речі

Міністерство закордонних справ Литви виділило Україні 50 тисяч євро на гуманітарну допомогу, йдеться на сайті відомства. 25 000 євро буде передано до Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), а ще 25 000 євро направлять через Міжнародну організацію з міграції. Так Литва відреагувала на звіт Управління ООН з координації гуманітарних питань, що План гуманітарного реагування для України на нинішній рік профінансовано лише на 28 відсотків. «Необхідно терміново розібратися з дефіцитом фінансування у розмірі 148 млн дол. для прискорення та підтримки таких необхідних зусиль із підготовки до зими», — зазначено в бюлетені, поширеному на сайті (УКГП) ООН.


4 грудня координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер під час прес-конференції у Києві повідомив, що ООН розраховує на виділення наступного року 187 млн дол. для надання допомоги потерпілим від конфлікту на Донбасі в рамках вищезгаданого плану. За його словами, цю допомогу призначено передусім для 2,3 мільйона мирних жителів по обидва боки лінії розмежування, які, за оцінками ООН, найбільше страждають під час конфлікту. Говорячи про жертви серед мирного населення, Вокер повідомив, що нині Україна посідає третє місце у світі за забрудненістю територій мінами та перше — за кількістю людей, які загинули від вибухів мін.