Молодь хоче побачити Європу. А старших в мандри не тягне

Лише 12% українців протягом останніх двох років бували в країнах ЄС. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО «Європа без бар’єрів». Результати дослідження було оприлюднено вчора у Львові. До речі, найбільша частка громадян, що відвідує країни ЄС, мешкає в західному регіоні країни.

При цьому більшість українців вважають надання безвізового режиму важливою або дуже важливою подією — 42%. Цей показник дещо вищий, ніж у червні, коли він становив 39%. Найважливішим безвіз є для мешканців західного регіону — 70%, тим часом як найнижчі показники на півдні — 26%.
При цьому найбільш позитивно оцінює переваги безвізового режиму молодь — 60%. Вона ж виявляє і більше зацікавленості в поїздках до ЄС. Найвищий відсоток людей, які заявили, що вже оформили біометричний паспорт, також серед молоді — 19%, тоді як про наявність біометрики повідомило лише 5% опитаних, старших за 60 років.
Загалом станом на листопад 2017 року лише 12% українців заявили, що мають новий біометричний паспорт, однак це майже удвічі більше, ніж на початку дії безвізу.
Цікаво, що більше половини опитаних повідомили, що поки не збираються оформлювати біометрику. Переважна більшість із них (понад 82%) — люди старшого віку (категорія 60+).
Соціологів також цікавило, який транспорт для мандрівок у Європу обирають українці. Перевагу наші співвітчизники однозначно віддають авіаційному сполученню, однак 44% зізнаються, що можуть дозволити заплатити за авіаквиток не більше 1000 гривень, при цьому для більшості з цього числа такою максимальною ціною є 500 гривень. Тільки в західному регіоні, географічно близькому до кордону з ЄС, частіше воліють користуватися наземним транспортом.
І нарешті наступного року подорожувати до ЄС планують близько 20% опитаних. Це майже вдвічі більше, ніж кількість тих респондентів, які були в країнах ЄС упродовж останніх двох років. Близько третини зацікавлених у мандрівці — на заході, а найменше (11%) — на півдні. І, як завжди, найбільше прагне побачити, як живеться в країнах ЄС, молодь. І саме — як живеться, оскільки лише 17% сказали, що планують візит до ЄС з метою працевлаштування. Понад половина опитаних хочуть відвідати країни Євросоюзу як туристи.