У Республіці Сербській (РС), яка входить до складу Боснії і Герцеговини, дедалі частіше говорять про возз’єднання із Сербією після того, як у Сараєво взяли курс на зближення з НАТО. Белград на офіційному рівні зберігає мовчання з цього питання або зазначає, що ще не прийшов час для об’єднання.
А поки що міністерство захисту довкілля Сербії та міністерство екології Республіки Сербської оголосили у вівторок про наміри створити спільний природний парк на берегах Дрини. Цією річкою проходить кордон між Сербією і Боснією. Як зазначила міністр екології РС Сребренка Голич, у новий природний заповідник увійдуть території Національного парку «Дрина» Республіки Сербської та сербські природні парки «Мокра-Гора» і «Тара».
Вона упевнена, що новий заповідник приваблюватиме закордонних туристів своєю флорою і фауною, а також невеликим туристичним будиночком на скелі в Дрині, який прославив сербський письменник Іво Андрич. 
Сербське інформаційне агентство Beta повідомило, що метою влади Баня-Луки й Белграда є і внесення природного заповідника на берегах Дрині до списку охоронюваних об’єктів природи ЮНЕСКО.
 
Олександр БІЛИК.