У вівторок у своїй швейцарській резиденції у віці 96 років помер колишній король Румунії Міхай I, повідомили всі румунські ЗМІ з посиланням на заяву Королівського дому Румунії. У березні минулого року лікарі виявили в нього онкологічне захворювання і порекомендували зробити хірургічну операцію. Після неї монарх відійшов від громадської діяльності й довго лікувався. Але хвороба перемогла...
Президент Румунії Клаус Йоханніс дізнався про смерть Міхая I під час зустрічі з послами країн-учасниць ЄС у Бухаресті, яким він і повідомив про сумну новину, що надійшла зі Швейцарії. «Сьогодні дуже сумний день для Румунії і всіх румунів. Від нас пішов король Міхай, один із визначних діячів країни, який писав її історію великими літерами», — заявив президент. Він оголосив про день жалоби в Румунії із приводу смерті екс-монарха.
Як повідомили румунські ЗМІ, Міхай I буде похований у колишній столиці Румунії Куртя-Де-Арджеш. Саме тут, у соборі, знаходиться усипальниця всіх румунських королів. Церемонія прощання з останнім королем Румунії відбуватиметься спочатку в замку Пелеш у Сінаї, а потім — у Тронному залі Королівського палацу в Бухаресті, протягом двох днів.
У нього залишилося п’ять дочок, п’ять онуків і онучок, троє правнуків і правнучок. Через те, що прямих спадкоємців у Міхая не було, хранителем монаршої корони була призначена його старша донька Маргарета.
Міхай I зійшов на престол у віці лише шести років і правив з 1927 по 1930 роки, а потім — з 1940-го по 1947-й. В історію країни він увійде своїм королівським учинком — у серпні 1944 року Міхай об’єднався з антифашистами й оголосив війну Німеччині (уже наступного дня фашистські літаки вчинили наліт на Бухарест і розбомбили королівський палац, але на той час Міхай зміг залишити Румунію). За це в 1945 році Сталін нагородив румунського монарха орденом «Перемога». Міхая став одним з п’яти іноземців, які отримали цей найвищий орден СРСР.
В 1947-му, коли в Румунії на радянських багнетах було встановлено комуністичний режим і новий уряд скасував монархію, Міхай емігрував до Швейцарії. Знову відвідати Румунію він зміг тільки в 1992 році, а в 1997-му йому було вручено румунський паспорт і повернуто частину нерухомості, що належала королівській родині.

Ярослав СЕРГІЄНКО.