У середу македонське електронне видання «Точка», з посиланням на компетентні джерела, повідомило, що майже 300 екстремістів після розгрому «Ісламської держави» покинули лави цього терористичного угруповання і повернулися до балканських країн. Дехто — зі зброєю і навичками поводження з вибухівкою.
Ось чому на другій регіональній конференції, присвяченій боротьбі з тероризмом, генеральний секретар Ради з регіонального співробітництва Горан Свіланович заявив, що «тероризм зараз є однією із найбільших проблем країн Західних Балкан». Він наголосив, що це слід не тільки визнати, а й добре вивчити психологію тих, хто повернувся із Сирії, щоб їх перемогти.
«Необхідно якомога швидше зустріти виклики з їхнього боку за підтримки всіх країн регіону й за фінансової підтримки Європейського Союзу», — заявив Горан Свіланович. Він повідомив, що, за офіційними оцінками служб безпеки ЄС і країн Західних Балкан, після появи «Ісламської держави» на Близький Схід вирушило з Європи 5000 чоловік, з яких майже 1000 — з Балканського півострова. Дехто з них загинув у боях у Сирії та Іраку, але решта повернулися назад, і вони є зараз величезною загрозою для людей.

Ярослав СЕРГІЄНКО.