За дев’ять місяців цього року товарообіг між Україною та Литвою зріс на 45 відсотків. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко вчора в рамках робочого візиту до Вільнюса. «Для українського бізнесу Литва є надзвичайно сприятливим майданчиком для просування своїх інтересів на ринок ЄС. Приємно, що литовський бізнес вірить у перспективи нашої економіки. Ми й надалі створюватимемо  сприятливі умови ведення бізнесу і покращення інвестиційного клімату», — зауважив він.

Про розміщення миротворчої місії ООН на окупованій території Донбасу, співпрацю у галузі безпеки та реформування оборонного сектору нашої країни у відповідності до стандартів НАТО Петро Порошенко говорив під час зустрічі із Президентом Литви Далею Грібаускайте. Він подякував за фінансову допомогу, а також за сприяння у лікуванні українських військових.


Д. Грібаускайте наголосила на важливості дискусії щодо продовження антикорупційних реформ в Україні. «І Євросоюз, і Литва підтримуємо ті реформи, які спрямовані на боротьбу з корупцією. Ці реформи мають бути послідовними і відкритими, такими, які забезпечать повну незалежність служб від політичного впливу», — цитує її прес-служба глави нашої держави. Президент Литви наголосила на важливості забезпечення незалежності НАБУ таким чином, що «політики не будуть впливати на роботу НАБУ». «Одночасно НАБУ ніяким чином не має права брати участь у політичній діяльності в Україні», — зауважила вона.


«Жодних небезпек політичного втручання в діяльність антикорупційних інституцій я не допущу», — у свою чергу наголосив П. Порошенко.


Окрім того, Президент у Твіттері повідомив, що Литва передала Україні 7 цифрових ретрансляторів для посилення наших інформаційних можливостей на Донбасі. «Чудовий приклад підтримки Литви у протидії російській пропаганді», — написав він.


За результатами візиту було підписано низку документів, зокрема, про поглиблення співпраці між міністерствами енергетики України та Литви, у галузі міграції, а також Меморандум про співробітництво та партнерство між Федерацією футболу України та Литовською федерацією футболу.


Зазначимо, що напередодні візиту П. Порошенко провів телефонну розмову із директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. Він запевнив, що законопроект про антикорупційний суд буде внесено до Верховної Ради найближчим часом.