Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва, присвячений 140-й річниці з дня народження Миколи Леонтовича, завершиться сьогодні, 13 грудня, у Вінниці великим гала-концертом. Протягом трьох днів хорові колективи з різних областей держави — професійні й аматорські — виконали понад сто творів Леонтовича.

Перед відкриттям фестивалю до підніжжя пам’ятника Леонтовичу на подвір’ї училища культури і мистецтв поклали живі квіти.

Фото з сайту Вінницької ОДА.

Розпочався фестиваль в актовій залі Вінницького училища культури і мистецтв, що носить ім’я талановитого земляка вінничан. Завдяки «Щедрику» творчість композитора знана у різних країнах. За кордоном пісня відома під назвою «Колядка дзвонів». Саме цей твір першим прозвучав на фестивалі. До глядачів його донесли учасники хорового колективу навчального закладу. Перед початком виконавці поклали живі квіти до підніжжя пам’ятника композитору, встановленого на подвір’ї училища.
Виступи відбувалися також на площі в обласному центрі. Слухали спів хористів мешканці села Марківка Теплицького району, де народився майбутній композитор. Там у заключний день пісенного змагання відкрили «Діброву Леонтовича». Звичайно, під піснеспіви. Посаджені восени дерева ростуть біля музею Леонтовича. У 2016-му його відкрили після реконструкції й оновлення експозиції. На подвір’ї встановили пам’ятник «Шедрику».
— Сто творів за три дні — це рекорд для будь-якого фестивалю, — зазначив заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк. — Він є доповненням до ще одного рекордного показника. Торік вінничани запустили в Інтернеті флешмоб на виконання «Щедрика». До гарної ініціативи долучилися виконавці з десяти країн.
Організатори фестивалю надали можливість кожному охочому долучитися до святкової атмосфери — вхід на всі заходи безплатний.