«Ця резолюція щодо Криму — найсильніша. Тиск на Росію у питанні Криму посилюється. Велика подяка всім, хто підтримав», — так у Твіттері очільник українського МЗС Павло Клімкін прокоментував схвалення Генасамблеєю ООН оновленої резолюції про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму. Вітаючи рішення Генасамблеї, Президент України Петро Порошенко у Твіттері написав: «Це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість. Крим — це Україна!» «Вдячний справжнім друзям Українського Криму — як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами», — зауважив він.

У схваленій резолюції про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму підтверджується, що між Україною і Росією існує збройний конфлікт, засуджуються «ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території та примусове переведення громадян України в російське громадянство», висловлюються вимога, аби Москва виконала проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод наших громадян на півострові, а також заклик, щоб російська окупаційна влада забезпечила на півострові освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

В офіційній заяві українського МЗС наголошується, що документ містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополь як частини території України. У відомстві зазначають, що «Росія повинна дотримуватися зобов’язань держави-окупанта в умовах збройного конфлікту, зокрема щодо гуманного поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, захисту його прав згідно з міжнародним гуманітарним правом». «Наступним кроком має стати деокупація півострова. Основа вже закладена», — йдеться у тексті.

Зазначимо, що проти оновленої резолюції проголосували Вірменія, Венесуела, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, Південна Африка, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан та Зімбабве. Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко у Твіттері прокоментував це так: «Такий собі цікавий факт: 6 з 26 голосів проти «кримської» резолюції дали країни СНД. От так друзі!»

«Щиро вдячний колегам з усіх куточків планети. А 26 нашим «друзям» скажу: треба дивитися у майбутнє, а не жити в минулому!» — зауважив постпред. За словами Єльченка, Росія витратила шалені ресурси на те, щоб результату по кримській резолюції не було, але їй це не вдалося, адже над її просуванням працювала вся служба зовнішньої політики — від Президента і МЗС до дипустанов по всьому світу.