Останнім часом у Сумах відбуваються події, які не піддаються логічному обґрунтуванню. Уже кілька діб десятки багатоповерхівок планомірно відключають від систем газопостачання, а їхні мешканці, щоб привернути увагу влади до проблеми, перекривають міські дороги, створюючи на них довжелезні транспортні затори. Перше перебуває в тісній взаємозалежності із другим, хоч ані працівники ПАТ «Сумигаз», ані споживачі їхніх послуг, ані тим паче органи місцевої влади не зацікавлені в тому, щоб обласний центр занурився в хаос.

На знімку: сумське ноу-хау: замок на газовому крані.

Фото надане автором.

Відчайдушні й небезпечні

Станом на середину грудня в Сумах залишалося без газу 16 багатоквартирних будинків — на вулицях Сумсько-Київських дивізій, Харківській, Катерини Зеленко, Новомістенській, Заливній, Супруна, Герасима Кондратьєва, Інтернаціоналістів і Героїв Крут.

Раніше газ перекривали в будинках на вулицях Холодногірській, Охтирській, Петропавлівській та багатьох інших — скрізь, де мешканці не погоджувались на встановлення будинкових приладів обліку спожитого енергоносія. Оселі залишались без палива на кілька діб, а поновлювали його постачання, як правило, лише тоді, як мешканці вдавались до радикальних заходів.

Через це в Сумах і «прижилося» перекриття доріг як одна з найдієвіших акцій протесту. Подекуди виникали й значно серйозніші ситуації. Кілька днів тому на вулиці Холодногірській сумчанка лягла під колеса автомобіля газовиків, щоб не допустити їх до вентиля. Свої дії жінка пояснила тим, що доглядає за паралізованою матір’ю, тому не може залишити квартиру без газу. А ще раніше в Сумах сталася значно небезпечніша подія. Хтось підірвав на увідному газопроводі гранату, бо в тому місці газовики планували встановити будинковий лічильник.

Закон є закон

Газові баталії тривають у Сумах уже понад рік, і на це неодноразово звертав увагу «Голос України». На жаль, місцева влада не проаналізувала проблему й не спрогнозувала її наслідків. Хоч уже давно було відомо: згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», із 1 січня 2018 року постачальні компанії мають припинити подачу блакитного палива до будь-яких житлових приміщень, не обладнаних лічильниками.

Вищезгаданий закон прийнятий ще в червні 2011-го. Він уводився в дію поетапно: спочатку лічильники вимагали від споживачів, котрі використовують газ для опалення приміщень, потім — для підігріву води, а на заключному етапі прилади обліку зобов’язали встановити і там, де газ використовується лише для приготування їжі. Тобто, з нового року лічильники мають стояти скрізь.

Мабуть, без лобістів і тут не обійшлось, бо в законі конкретно не сказано, якими саме приладами обліку треба обладнати багатоповерхівки — загальнобудинковими чи індивідуально-квартирними. Тому газопостачальні компанії зрозуміли цю вимогу по-своєму. На Закарпатті, наприклад, включили до інвестиційної програми облгазу обладнання всіх помешкань виключно індивідуальними лічильниками. Станом на середину листопада за кошти компанії їх встановили у 99,5% житлових приміщень, тому зробити решту до 1 січня 2018 року — абсолютно реальне завдання. А в Сумах пішли зовсім іншим шляхом. Ще з минулого року в місті почали масово монтувати загальнобудинкові прилади обліку. Один загальний лічильник коштує значно дешевше, ніж кілька десятків індивідуальних, до того ж, він позбавляє клопоту шукати вкрадені кимось зі споживачів кубометри. Скільки газу до багатоповерхівки зайшло — стільки й розділять між усіма її мешканцями.

Як повідомили кореспонденту «Голосу України» у ПАТ «Сумигаз», станом на середину грудня без приладів обліку в обласному центрі залишалося півтори сотні багатоповерхівок. На питання, чи встигнуть до 1 січня 2018 року встановити скрізь хоча б загальнобудинкові лічильники й що робитимуть, коли не встигнуть, я одержав дуже обережну відповідь: мовляв, давайте спочатку доживемо до цього дня, а далі бачитимемо, що треба робити.

Крани потребують кайданків

Мешканці багатоповерхівки на вулиці Супруна в Сумах повісили на газовий кран металевий ланцюг із замком. Тепер закрутити вентиль на підвідному газопроводі можна, лише відімкнувши замок та знявши ланцюг. Під запобіжною конструкцією почепили текстівку: «Приватна власність мешканців. Роботи без дозволу мешканців не проводити. Ключі — у квартирах...»

На цей символічний крок кмітливих сумчан майже ніхто не звернув уваги. А поміркувати тут є над чим. Мабуть, газовий вентиль перебуває на балансі ПАТ «Сумигаз», але чия труба, на якій він змонтований? Хіба не належить усе майно будинку до колективної власності його мешканців?

До речі, на фото видно, що труба облущена й дуже іржава. Пам’ятається, кілька років тому газовики намагались нав’язати обслуговування цих будинкових мереж сумським ЖЕКам, щоб ті витрачали свої гроші та вчасно фарбували труби. Але тепер хочуть розпоряджатися ними, як своїми, — без дозволу мешканців будинків, не кажучи вже про ЖЕКи, монтувати на підвідних магістралях будинкові лічильники. А чиї товстіші труби, які не висять на будинках, а лежать у землі? Хіба вони не є власністю територіальної громади, бо колись прокладались за кошти місцевого бюджету? Саме цими трубами йде до споживачів паливо, на транспортуванні якого заробляє гроші ПАТ «Сумигаз». Хіба воно не мало б орендувати ці мережі в територіальної громади міста за відповідну плату, як це робить, приміром, постачальник тепла та гарячої води — ТОВ «Сумитеплоенерго»?

Краще пізніше, ніж ніколи?

Такими непростими питаннями Сумська міськрада поки що не «заморочується». Однак після масового блокування доріг усе-таки відбулася позачергова сесія, яка ухвалила рішення щодо нормалізації «газової» ситуації. Відбулося це 14 грудня — лише за 2,5 тижня до часу «Ч», коли газовики можуть припинити постачання палива до багатоквартирних будинків, не укомплектованих лічильниками. Їх нині в Сумах, нагадаємо ще раз — майже 150.

Заступник голови облдержадміністрації Дмитро Живицький, котрий опікується питаннями житлово-комунального господарства, заявив на міській сесії, що проблему можна було врегулювати ще 2016 року. Сумчан треба було вчасно й переконливо поінформувати та розробити міську «газову» програму.

Таку програму планують підготувати та ухвалити на наступному засіданні, яке відбудеться 21 грудня. У документі передбачать співфінансування встановлення індивідуальних лічильників газу: міськрада візьме на себе 60% витрат, решту 40% — споживачі.

Депутати зажадали від ПАТ «Сумигаз» негайно подати паливо до відключених будинків, і більше таких нехороших речей не робити. Вирішили також звернутися до профільного комітету Верховної Ради, щоб перенесли термін припинення газопостачання до будинків без приладів обліку із 1 січня 2018 року на 1 січня 2019-го.

Доки тривала сесія, сумчани перекрили рух транспорту на вулиці Горького. На думку багатьох протестувальників, міськрада мала зайняти щодо ПАТ «Сумигаз» значно жорсткішу позицію.

P.S. Коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що за проблему лічильників узялася Верховна Рада України. Зокрема, готується відповідний законопроект.

Сумська область.