«2017 рік найгірший з часу початку конфлікту на Донбасі», — сказав спеціальний представник США Курт Волкер, виступаючи на конференції Atlantic Council «Досягнення миру на Донбасі. Роль миротворчої місії», інформує «Голос Америки». На його думку, переконання, що конфлікт на Донбасі стихає завдяки Мінським домовленостям та припиненню вогню є абсолютно хибним. «Це — криза. Цього року було більше насильства, і, насправді, остання ніч була найбільш насильницькою ніччю на сході України щонайменше з лютого», — заявив Волкер.

Головною складністю у врегулюванні конфлікту Волкер назвав те, що Росія продовжує заперечувати свою роль у конфлікті. «Росія наполягає, що вона не має нічого спільного з тими силами, які вона контролює і якими керує, що вона не має нічого спільного з сепаратистськими урядами, які вона встановила і де вона змінює керівництво за своїм бажанням, як вони це зробили в Луганську минулого місяця». «Коли ми намагаємось з’ясувати, чи готова Росія змінити свій шлях, забрати свої сили і дозволити миротворцям бути в регіоні, Росія каже: «Ні. Спілкуйтеся про це також з особами з Луганська і Донецька», — розповів Волкер. Однак він впевнений, що таке «спілкування» лише «легітимізує їх присутність і призведе до затягування конфлікту», — повідомляє «Голос Америки».

«Мирне врегулювання може відбутись тільки за умови усунення російських сил і російського керівництва, усунення командування та контролю бойовиків, які там є», — наголосив Волкер і зазначив, що до вторгнення Україна була цілком мирною країною.

«Україна була мирною країною більше 20 років після розпаду Радянського Союзу, можливо, не дуже успішною, можливо, не вільною від корупції, можливо, не такою об’єднаною навколо національної ідентичності та місії, як належить. Однак, не було боротьби, вбивств, розділу людей, етнічних конфліктів чи етнічної ненависті. Це була країна — з проблемами, недоліками та прагненнями». Він зауважив, що навіть після вигнання Януковича «не було масштабного насильства, етнічного конфлікту, розділення...» «Було втручання, як їх називали, «маленьких зелених чоловічків» — розвідників, оперативників, які розхитували ситуацію, щоб створити сепаратистський рух в Криму». «Потім те саме намагались зробити на Донбасі», цитує «Голос Америки».

Тим часом у вівторок Держдепартамент виступив з різкою заявою, в якій відверто назвав Росію та її ставлеників на Донбасі джерелом насильства, і пов’язав останні загострення на сході з одностороннім виходом РФ зі Спільного центру координації та контролю, повідомляє Укрінформ. Речниця Держдепу Хезер Науерт наголосила, що конфлікт на сході України — це не громадянська війна. «Так звані «республіки», які створила Росія, є незаконними формуваннями». «Сполучені Штати закликають Росію припинити атаки на сході України, вивести свої сили та важкі озброєння із суверенної території України та узгодити міцну миротворчу місію ООН», передає Укрінформ.

ДО РЕЧІ

Міністерство торгівлі США запровадило санкції щодо двох російських компаній, які працюють на ВПК РФ. Відповідне рішення  опубліковане у федеральному реєстрі США. Санкції стосуються акціонерного товариства «Дослідне конструкторське бюро «Новатор» і Федерального науково-виробничого центру «Титан-Баррикады». «Ці компанії виробляють для російського міністерства оборони комплекси крилатих ракет наземного базування, дальність польотів яких заборонена в рамках Договору про ракети середньої і малої дальності. Тому є достатньо підстав вважати, грунтуючись на конкретних і зрозумілих фактах, що вони були залучені до дій, що суперечать національній безпеці або зовнішньополітичним інтересам Сполучених Штатів», — йдеться у повідомленні.