Учора пізно увечері за київським часом мала відбутися екстрена нарада Генеральної асамблеї ООН та голосування з приводу резолюції, яка є реакцією на визнання Сполученими Штатами столицею Ізраїлю Єрусалима і наміром перенести туди посольство. З яким результатом закінчилося голосування, коли верстався номер, відомо не було.

Однак ще напередодні, в середу, президент США Дональд Трамп заявив, що США можуть позбавити підтримки країни, які у четвер підуть проти позиції Вашингтона і проголосують за резолюцію ООН, яка закликає Америку відкликати офіційне визнання Єрусалима столицею держави Ізраїль. Про це повідомив «Голос Америки», посилаючись на видання The Hill. «Вони беруть у нас сотні мільйонів доларів, навіть мільярди, а тоді голосують проти нас. Що ж, будемо стежити за цим голосуванням. Хай проголосують проти нас, ми зекономимо багато грошей. Нам байдуже», — попередив президент США.
Ще раніше, у вівторок, постійна представниця США при ООН Ніккі Гейлі написала на своїй сторінці у Твіттері: «В ООН завжди просять робити та жертвувати більше. Тож коли ми приймаємо рішення, яке віддзеркалює волю американського народу щодо того, де розміщувати НАШЕ посольство, ми не очікуємо, що ті, кого ми підтримали, завдадуть по нас удару. В четвер пройде голосування, яке критикує наш вибір. Ми запам’ятаємо, хто і як голосуватиме».
Нагадаємо, що 18 грудня під час засідання РБ ООН 14 країн, зокрема і Україна, проголосували за підготовлений Єгиптом проект резолюції. У документі висловлювався «глибокий жаль» у зв’язку із заявою президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і рішенням Сполучених Штатів ініціювати перенесення свого посольства в це місто з Тель-Авіва. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко пояснив, що Україна проголосувала за резолюцію, оскільки послідовно виступає за необхідність дотримання норм міжнародного права.
Однак ухвалити резолюцію Радбезу ООН так і не вдалося, оскільки США наклали на документ вето.