У Латвії ялинкові базари й базарчики обладнано на всіх ринках, біля торговельних центрів і багатьох культурних установ. У самих торговельних центрах — великий асортименти штучних ялинок на всі смаки й усі гаманці. Можна купити симпатичні деревця різного віку в горщиках і після свят пересадити на свою ділянку або в парк. Сосни не цінуються, переважно — ялинки...
Але є люди, яким не до вподоби ця комерція. Для них особливе задоволення — зрубати обрану лісову красуню. Так сказати, мікс мисливського й хутірського інстинкту. І держава йде назустріч своїм громадянам.
Кожен житель Латвії законно може приїхати й зрубати ялинку на Різдво й Новий рік. Але все не просто так! Розроблено нескладні правила, дотримання яких гарантує відсутність неприємностей. А саме: зрубати можна тільки одну ялинку й тільки в лісах державного акціонерного товариства LVM. Щоб визначити, де є такі ліси, потрібно зайти на сайт товариства чи завантажити й запустити мобільний додаток. У смартфоні має бути включено GPS-навігацію.
Не можна рубати дерева в приватних лісах (таких багато) або лісах самоврядувань, а також у розплідниках і на територіях природних і національних парків. Впізнати останні легко — у потрібних місцях прибито знак: дубовий лист на зеленому фоні.
Висота вибраної ялинки не може бути більш трьох метрів, а діаметр стовбура біля землі — перевищувати 12 см. Доведеться захопити в ліс рулетку чи лінійку! В LVM рекомендують шукати ялинку на берегах канав, під лініями електропередач, на просіках або в тіні великих дерев — практично скрізь, де їх все одно спиляють. Ялинку треба спилювати під самий корінь і не залишати високий пень, об який можуть спіткнутися чи поранитися як інші люди, так і лісові тварини.
І остання рекомендація: після свят лісову красуню бажано не бездумно скидати у великі купи, а утилізувати з розумом: лапник можна використовувати на дачі чи присадибній ділянці — вкривати грядки і квітники, а сухі стовбури пустити на опалення.

Рига.