З відкриттям у Хмельницькому Регіонального кінологічного навчального центру Всесвітньої митної організації розпочався новий відлік розвитку системи підготовки інспекторів-кінологів зі службовими собаками на рівні міжнародних стандартів. Фахівців для митної служби тут готують з урахуванням передового міжнародного досвіду. Причому найвищим професійним стандартам відповідають не тільки кінологи, а й їхні підопічні.


Кінологічні команди навчаються пошуку найнебезпечнішого контрабандного товару — наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, набоїв, тютюнових виробів, грошових банкнот. А нещодавно було розроблено спеціальну програму підготовки команд із пошуку бурштину. Все навчання здійснюється відповідно до європейських методик дресирування службових собак.

Сьогодні в ДФС країни несуть службу 115 кінологічних команд. Разом з інспекторами працюють спанієлі, фокстер’єри, малінуа, лабрадори і вівчарки. Практично всі вони — випускники кінологічного навчального центру.

Протягом минулого року собаки допомогли митникам виявити приблизно три з половиною сотні порушень. І тепер вони пильно стежать за тим, щоб через кордони не переміщались заборонені речовини, товари та зброя.

Фото надано автором.