У вівторок ввечері в столиці Греції Афінах відбулася масова антиурядова акція, яку організувала профспілка «Грецький бойовий фронт». Цього разу її учасники протестували проти внесених урядом у парламент поправок до закону, що регулює проведення страйків і право на них.
Згідно з поправками рішення про проведення страйків має ухвалюватися не керівниками профспілки, як зараз, а не менше 50% робітників та службовців, що є її членами. Це значно ускладнить проведення страйків, бо зібрати підписи половини членів профспілки буде практично неможливо. Особливо, якщо профспілка велика. Крім того, нові поправки, погоджені з міжнародними кредиторами, змінюють процедуру продажів з торгів власності боржників, надання матеріальної допомоги малоімущим і неповнолітнім дітям, функціонування кадастрової системи. З багатьма положеннями цих поправок профспілка висловила незгоду, оскільки вони ущемляють права людей.
Протестувальники від площі Омонія пройшли до будівлі міністерства праці, соціального забезпечення і солідарності, у надрах якого й розроблялися поправки. Вони зажадали зустрічі з міністром чи його заступниками, щоб висловити обурення ущемленням громадянських прав. Коли чиновники не вийшли, люди розбили фасадні стекла й увірвалися до фойє відомства, де розвісили плакати зі своїми вимогами. Групі активістів навіть удалося піднятися на восьмий поверх, де розташовані кабінети керівників міністерства, і увірватися до кабінету міністра Еффі Ахциоглу. Вони вимагали відкликати законопроект про обмеження страйків, направлений цього тижня до парламенту. Але міністр категорично відмовився це зробити.
Поліції вдалося витиснути протестувальників з міністерства. Про заарештованих і поранених під час заворушення нічого не повідомляють. А от про зламані меблі пишуть багато.

Ярослав СЕРГІЄНКО.