У Стамбулі відбулося урочисте відкриття, після капітального ремонту, православного храму Святого Стефана, або, як його називають у путівниках по мегаполісу на Босфорі, «Залізної церкви».

 

Цей єдиний храм у світі, повністю побудований з металу, є однією із найвизначніших болгарських і турецьких пам'яток архітектури й культури. Був зведений наприкінці XIX століття на березі затоки Золотий Ріг, на тому місці, де раніше стояв невеликий паракліс, а потім було побудовано зовсім маленьку дерев'яну православну церкву. 27 квітня 1892 року на її місці було закладено перші елементи «Залізної церкви». Чому вирішили будувати храм з металу? На березі Золотого Рогу було багато пливунів, тому турецький архітектор вірменського походження Ховсеп Азнавур запропонував замість бетонного фундаменту встановити храм на попередньо виготовлених, а потім на місці складених металевих площинах. Торги на виготовлення чавунних елементів церкви виграла австрійська фірма Рудолфа Філіппа Ваагнера, майстри якої на віденському міжнародному ярмарку в 1873 році представили свої роботи зі скла й металу, що здивували Європу. Металеві елементи вагою у 500 тонн було виготовлено у Відні між 1893 і 1895 рр., а потім залізницею доставлено до Трієста, де їх перевантажили на судна й морем доправили в Стамбул. Майстри склали кістяк храму зі сталі, а всі бокові фрагменти з кованого заліза скріпили між собою болтами та гайками, загальною кількістю понад 4 мільйони штук. Складання «Залізної церкви» було закінчено 14 липня 1896 року. В архітектурному відношенні зовні Ховсеп Азнавур вирішив поєднати елементи необароко, неоготики й візантійського стилю, весь інтер'єр храму витримано у стилі ар-нуво, а це -- коринфські колони, ангели та інші елементи, які також було виготовлено у Відні, а потім пригвинчено до основи й металевих стін. Віденська фірма намагалася всучити творцям православного храму навіть іконостас, але оскільки майстри виготовили його за католицьким зразком, болгарська екзархія відмовилася від нього. Тому архітектор вирушив до царської Росії, де замовив православний іконостас і шість дзвонів, а ікони для церкви написав російський художник Клавдій Лебедєв. Будівництво церкви і її оздоблення обійшлися Болгарії майже в один мільйон золотих левів. Православний храм було освячено 8 вересня 1898 року болгарським екзархом Йосифом. Його відкриття мало дуже важливе політичне значення.

 

Понад століття храм Святого Стефана простояв без значних ремонтів, але потім несучі металеві конструкції почали іржавіти, тому заборонили проводити богослужіння і відвідування туристами. Основні будівельно-ремонтні та реставраційні роботи почалися в 2011 році, після підписання договору між міністерствами культури Болгарії і Туреччини. Анкара дала дозвіл на ремонтні роботи незвичайної церкви, що є історичною пам'яткою і частиною культурної спадщини Туреччини. На реставрацію пішло майже 16 мільйонів турецьких лір (близько 3,5 мільйонів євро). Болгарія на ремонт надала два цільові транші розміром 200 000 і 190 000 євро. За ці гроші було змінено проржавілі деталі церкви, змонтовано сучасну вентиляційну систему і встановлено кондиціонери. Під церквою побудована крипта, де після служби можуть збиратися вірники, проводитися заняття з основ православ'я з дітьми болгар, які живуть у Туреччині.

 

До речі, Болгарія з 1992 року щорічно виділяє кошти з бюджету міністерства закордонних справ на утримання Болгарської православної церковної громади в Стамбулі. З 2009 року ця сума становить 50 000 євро на рік.

 

Турецька сторона не випадково намітила відкриття відреставрованого храму в перші дні головування Болгарії в Європейському Союзі. Ця подія є ланкою в ланцюзі налагодження відносин Анкари з європейськими країнами. Перед цим президент Туреччини Реджеп Ердоган побував із візитом у Франції, а міністр закордонних справ Туреччини зустрівся зі своїм німецьким колегою, якому запропонував перезавантажити відносини між Анкарою і Берліном. Крім цього, Анкара ухвалила рішення звільнити з-під арешту всіх затриманих у країні громадян Німеччини. Виступаючи на відкритті оновленої церкви, президент Туреччини наголосив, що ця подія є важливим посланням «усьому світовому співтовариству в складний час».

 

А прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим назвав відкриття оновленої церкви Святого Стефана не тільки виконанням зобов'язань перед своїми громадянами-християнами, а й хорошим прикладом толерантності до людей іншого віросповідання. "Те, чому даємо життя тут, є не тільки відродженням історичної спадщини, а й має глибокий філософський сенс, містить і послання до прояву толерантності. Тому ми дуже сподіваємося, що це послання буде правильно зрозуміле", -- зазначив він.

 

"Туреччина -- наша сусідка, а те, що на березі Золотого Рогу в Стамбулі є відновлений болгарський храм, прекрасний доказ добросусідства, розуміння й миру. Наше євроголовування триватиме шість місяців, а з Туреччиною ми сусіди на століття", -- підкреслив прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов і висловив готовність до тіснішого співробітництва з Анкарою у всіх сферах. Із президентом Ердоганом він домовився про те, що в чотирьох містах Болгарії буде відремонтовано мечеті, а також спільними зусиллями відреставрують інші об'єкти, що є історичною спадщиною для двох країн.

 

Важливо відзначити: в понеділок Анкара оголосила, що парламент Туреччини створив комісію для розслідування ситуації з ісламофобією у чотирьох країнах Євросоюзу -- Австрії, Німеччині, Франції та Бельгії. Саме тут, як вважають в Анкарі, прояви ісламофобії виражено найсильніше. Турецькі ЗМІ зазначають, що створення комісії парламентом Туреччини є відповіддю на численні расистські прояви в Австрії після повідомлення про те, що першою дитиною, яка народилися у Відні в 2018 році, стала дівчинка турецького походження.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України