Учора під час першого в цьому році засідання Кабінет Міністрів ухвалив рішення про чергове збільшення зарплат вчителів. «Як ми й обіцяли, вже з січня підвищимо заробітну плату українському вчителю», — сказав він та нагадав, що минулого року було прийнято рішення про збільшення зарплати вчителям на 50 відсотків. «Цього року український вчитель отримає в середньому ще плюс півтори тисячі гривень. Тобто, якщо торік заробітна плата вчителя дорівнювала 5—7 тисячам, то відтепер вона в середньому становитиме від 6,5 до 8,5 тисячі гривень на місяць», — повідомив В. Гройсман.

Також Прем’єр-міністр звернув увагу, що внаслідок децентралізації та передачі значних ресурсів на місця, заплати деяких категорій освітян, зокрема тренерів дитячих спортивних шкіл та викладачів шкіл мистецтв, мають фінансуватися з місцевих бюджетів. «Маю сказати, що вони дещо дискриміновані, бо їхня заробітна плата дещо нижча, ніж та, що виплачується з державного бюджету. Тому прошу попрацювати з місцевою владою, а за необхідності буде відповідне рішення уряду, щоб ми підвищили заробітні плати викладачам тих закладів, які фінансуються по лінії місцевих бюджетів. Це питання дуже важливе», — наголосив глава уряду та доручив міністерствам освіти, соціальної політики та фінансів опрацювати необхідні рішення, які б мотивували місцеву владу до аналогічного із загальнодержавним підвищення зарплати освітянам. «В цьому й полягає децентралізація, бо ми передаємо кошти на місця у тому числі й для того, щоб фінансувати ті повноваження, які передбачені законом», — зауважив він.

Коментуючи зарплатні перспективи медичних працівників, В. Гройсман зауважив, що там також відбуватиметься збільшення, хоча й не такими темпами, як у вчителів. «Але було прийнято закон про зміну системи охорони здоров’я, який відкриває можливості для суттєвого підвищення зарплат українських лікарів», — сказав він та запевнив, що у 2018 році в рамках проведення медичної реформи уряд разом з Міністерством охорони здоров’я зроблять усе, щоб також було підвищено зарплати лікарям. «Це буде не просто, і за один рік нам не вдасться це повністю зробити, але впродовж 2018—2020 років ми доведемо ситуацію в медицині до успіху — буде абсолютно нова якість системи охорони здоров’я», — підкреслив прем’єр.

Кабінет Міністрів затвердив бюджет Пенсійного фонду України на 2018 рік, у якому враховано передбачений Держбюджетом України обсяг асигнувань на фінансування пенсійних програм у сумі 139 313,4 мільйона гривень.

Загальний обсяг дохідної частини бюджету Пенсійного фонду визначено в сумі 353 628,6 мільйона гривень, а загальний обсяг видаткової частини — на рівні 345 811,7 мільйона гривень.

Ще одне ухвалене рішення передбачає виплату 294 мільйонів гривень фінансової допомоги сім’ям загиблих Героїв Небесної Сотні та постраждалим під час подій Революції Гідності 2013—2014 років. В. Гройсман зауважив, що в усі попередні роки після подій на Майдані надавалася необхідна допомога сім’ям загиблих героїв та постраждалим, а також було сформовано необхідне законодавство, проте зараз потрібно перейти до того, щоб не «під чергові дати» надавати таку допомогу, а виключно з міркувань данини пам’яті та вшанування подвигу виконати свій моральний обов’язок. «Сьогодні ми приймаємо рішення не під дату, а по совісті, щоб повністю забезпечити всі виплати та не розтягувати їх на роки, для всіх майданівців, щодо яких законодавством передбачене таке фінансування», — сказав прем’єр та доручив міністерствам, які взаємодіють із майданівськими громадськими організаціями, ухвалити необхідні рішення, щоб виплата виділених 294 мільйонів гривень розпочалася вже до кінця січня.

Уряд ухвалив розпорядження про перенесення робочих днів у 2018 році (з п’ятниці 9 березня на суботу 3 березня; з понеділка 30 квітня на суботу 5 травня; з п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня; понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня; понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня), що дасть змогу громадянам заздалегідь планувати святкування 8 березня — Міжнародного жіночого дня, 1 травня — Дня праці, 28 червня — Дня Конституції України, 25 грудня — Різдва Христового та у 2019 році        1 січня — Нового року.