Проект закону України «Про загальну середню освіту», в якому врахують рекомендації Венеціанської комісії, буде винесено на розгляд Верховної Ради вже навесні. Про це вчора повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, яка спільно з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним відвідала Чернівецьку область, де відбулися перемовини з румунськими колегами — міністром освіти Лівіу Марьян Поп та міністром закордонних справ Теодором Мелешкану.

Окрім того, міністри взяли участь в урочистому відкритті в селі Йорданешти Глибоцького району новозбудованої загальноосвітньої школи I—III ступенів. Під час відкриття місцеві мешканці, до яких приєдналися і міністри, виконали колядки двома мовами, після чого Павло Клімкін зауважив: «Тут немає ніяких мовних, ментальних кордонів. Я впевнений, що не буде кордонів і між нашими країнами, буде тільки дружба. Ми маємо просуватися до Європейського Союзу, до нашої європейської долі».

Павло Клімкін пригадав, як два роки тому був присутній на відкритті після ремонту української школи в Сіреті (Румунія), відреставрованої за сприяння румунського уряду. А ще пообіцяв, якщо його запросять, знову приїхати в Йорданешти до щойно відкритої школи на відкритий урок з фізики: «Колись був фізиком, зараз все забув, але для відкритого уроку кілька формул обов’язково згадаю».

Лілія Гриневич, яка була присутня на відкритті,  впевнена, що нова школа не тільки сприятиме розвитку державної мови серед місцевого населення, а й надасть можливість учням вивчати материнську, румунську, мову. Адже 90% села — румуномовні. 

А міністр закордонних справ Румунії зауважив, що саме розвиток етнічних громад — той місток, що веде до злагодженої співпраці двох сусідніх народів. 

Українські чиновники презентували Йорданештській школі інтерактивну дошку та комп’ютер,  а гості — твори румунських класиків. 

Міністри відвідали ще один учбовий заклад з румунською мовою навчання — Карапчівський ліцей ім. М. Емінеску (на знімку). Гостям подарували щоденники ліцею і провели екскурсію кабінетами фізики та української мови.

Фото зі сторінки МЗС України у Твіттері.