«Крим за кораблі не продаємо, не здаємо й не міняємо. Так, це наші кораблі, вкрадені Путіним. Доведені до жахливого стану, як і сам Крим, окупантами. Все, до чого доторкається «русский мир», приходить в негодність. Ми повернемо Крим, і всю українську власність там, в тому числі й кораблі. Як і Донбас», — так відреагувала Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на несподівану пропозицію президента Росії Володимира Путіна повернути Україні вкрадені в неї під час анексії Криму військову техніку та боєприпаси.

Сенсаційну заяву, що, мовляв, РФ готова передати Україні військові кораблі й авіатехніку з окупованого Криму, Путін зробив у четвер під час зустрічі з главами російських ЗМІ та інформагентств. «Користуючись нагодою, що називається, хочу сказати, ми готові продовжити цей процес: готові передати військові кораблі Україні, які в Криму ще є, готові передати авіаційну техніку, бронетехніку. Правда, вона вся в такому жалюгідному стані. Але це вже не наша справа, вона в такому практично і була, за ці роки ніким не обслуговувалася, звичайно», — цитує Путіна ТАСС.

Що стосується кораблів, то Путін запропонував «допомогти» Україні і здійснити їх транспортування до Одеси. Ну а боєприпаси, за його словами, транспортуванню не підлягають. «Ми готові запросити українських військових, щоб вони взяли участь в утилізації цих боєприпасів», — сказав глава РФ.

Така заява викликала негайну реакцію з боку командувача ВМС України Ігоря Воронченка, який наголосив, що майже всю техніку залишили в Криму у відремонтованому стані: з 8 бойових кораблів не на ходу був лише великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», оскільки тоді потребував ремонту головних двигунів. Щодо самої суті заяви, то в ефірі «112 Україна» Ігор Воронченко зауважив: вона «потребує дуже ретельного вивчення, щоб ми не залишились розмінною картою в брудній кремлівській грі».

Але що насправді стоїть за «щедрою» путінською пропозицією? Свої припущення озвучують і політики, і політологи. «Бандит, який вже відчуває своєю підлою душею неминучість міжнародного суду і справедливої кари за скоєні ним злочини, поки ще не може зупинитися у своїх потугах принизити Україну, — написав у Фейсбуку народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. — А завершиться тим, що одночасно з поверненням Криму уряд Росії виплатить компенсацію Україні за катастрофічні наслідки тимчасової окупації Криму і розв’язаної на сході України війни... Так буде!» Пізніше він звернувся через Фейсбук до тих, «хто вже клюнув на принизливу подачку Путіна: якщо у вас немає честі й національної гордості, то хоча б не виставляйте себе на вселенську ганьбу. Не треба тішити ворога і розчаровувати друзів. Та просто не ганьбіть Україну! Просто знайте, вистоїмо і повернемо все — Крим, Донбас, звільнимо співгромадян!»

 

ДО РЕЧІ

Коментуючи ситуацію на Корейському півострові, президент РФ похвалив лідера КНДР Кім Чен Ина і назвав його «абсолютно грамотним і зрілим політиком», який «безумовно, цю партію виграв». «Він розв’язав своє стратегічне завдання: у нього є ядерний заряд, є тепер ракета глобальної дальності до 13 тисяч кілометрів, яка може досягти практично будь-якої точки земної кулі, будь-якої точки на території його ймовірного противника», — заявив російський лідер.

Віце-адмірал Сергій Гайдук (колишній командувач ВМС України) вважає, що пристати на пропозицію Кремля означає створити для Києва нові проблеми. «Путін, якщо говорити по-футбольному, кинув м’яча на нашу половину.

Тепер ми повинні цим м’ячем правильно розпорядитися», — сказав він в ефірі «112 Україна». При цьому нагадав, що росіяни грають без правил.

На думку директора Інституту світової політики Євгена Магди, логіка заяви Путіна проста: показати, що РФ «сильна як ніколи, до конфлікту на Донбасі не причетна... «Але є кілька нюансів: поява наших військовослужбовців у

Криму легітимізує його приналежність Росії; не виключені провокації та взяття у заручники; цілком можливо, що в Україну хочуть повернути бронетехніку, яку використовували сепаратисти на Донбасі, щоб говорити потім про «громадянську війну», — припускає Магда. Отож політолог вважає, що якщо й здійснювати таке перевезення, то спочатку слід вимагати допуску в Крим СММ ОБСЄ, і в будь-якому разі здійснювати його силами нейтральної сторони, скажімо, найнявши компанію з Туреччини.

Під час зустрічі з журналістами В. Путін зробив ще кілька заяв, які свідчать, що або глава Росії не усвідомлює масштаб прірви, яка виникла в україно-російських відносинах після дій РФ стосовно України, або рівень цинізму російського глави, справді, не має меж. Путін вважає, що відносини Росії з Україною поліпшаться після врегулювання ситуації на Донбасі, і навіть не згадує при цьому Крим. Він знову повторив мантру про дві частини одного народу, назвавши нинішні відносини, спричинені анексією Криму та агресією на Донбасі, лишень «абсолютно ненормальною ситуацією».

Наталя ФІЛІПЧУК.