Вітаючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів «примирення на вулицях», в. о. прем’єра Сергій Арбузов висловив сподівання, що «вже в цю неділю порядок і спокій пануватимуть на вулицях нашої України».

«Зараз про головне. Насамперед, вітаю примирення на вулицях. На щастя, минулий тиждень позначився відносним спокоєм у площині політичних протистоянь: не було агресії та сутичок. Вважаю, що переговорний процес треба продовжувати. Мусимо зняти «політичний» фактор в економіці.

Влада пішла назустріч — закон про «амністію» ухвалено. В. о. прем’єра зазначив, що передумови для примирення вже створено, оскільки раніше захоплені обласні державні адміністрації поступово повертаються до роботи. «Пропоную протестувальникам нарешті звільнити й ті адмінбудівлі, які ще залишаються заблокованими», — сказав С. Арбузов та додав, що це дозволить місцевим органам виконавчої влади повернутися до нормальної роботи, зокрема, завершити ухвалення місцевих бюджетів.

У зв’язку з цим нагадаємо, що 16 лютого так званий закон про «амністію» або почне діяти і всіх затриманих буде звільнено від кримінальної відповідальності, або ж він втратить чинність, якщо Генеральна прокуратура не виступить з повідомленням, що протестувальники звільнили зайняті адмінбудівлі та вулицю Грушевського.

Коментуючи ситуацію на валютному ринку, С. Арбузов знову запевнив, що Нацбанк має достатньо інструментів для забезпечення стабільності.

«Національний банк має достатньо інструментів для забезпечення фінансової стабільності. На сьогодні ситуація на валютному ринку керована і контрольована», — заявив в. о. прем’єра. До того ж він зазначив, що хоч надалі валютний курс може незначно коливатися в обидва боки, проте це абсолютно нормальна ринкова ситуація.

Утім, схожі заяви про стабільність лунали з вуст в. о. прем’єра як позаминулої, так і минулої середи — за день до значного знецінення гривні.

«Фінансово-банківська система продемонструвала достатній запас міцності. Банки забезпечені ліквідністю. Національний банк надійно контролює ситуацію на грошово-кредитному ринку, розширив свою присутність на валютному ринку та забезпечуватиме її у подальшому», — запевняв С. Арбузов 29 січня цього року. 5 лютого він також стверджував, що «фундаментальних економічних причин для занепокоєння немає». Та вже 6 лютого гривня знецінилася на 10 відсотків. А під час учорашнього засідання уряду в. о. прем’єра лише поспівчував тим, хто зазнав фінансових втрат під час обмінних операцій, хоча очевидно, що найбільших втрат зазнали не ті, хто кинувся до обмінників, щоб продати гривні чи придбати валюту, а ті, хто зберігав свої гривневі заощадження на банківських депозитах.

Попри це в. о. прем’єра закликав громадян і надалі зберігати заощадження в національній валюті, зазначивши, що, наприклад, у Польщі 92 відсотки заощаджень припадає на злоті, в Чехії — 96 відсотків у кронах, у Росії — 79 відсотків у рублях. Це дозволяє країнам підтримувати свою фінансову стабільність та економічне зростання, наголосив С. Арбузов та запевнив, що вже сьогодні дії Нацбанку, який посилив моніторинг і контроль за динамікою ринку з метою зниження спекулятивного попиту, дали ринку «заспокійливий сигнал».

Незважаючи на те, що Україна переживає непрості політичні часи, в. о. прем’єра закликав не забувати про проведення економічних реформ.

«Політичні проблеми треба розв’язувати, але при цьому не відволікатися від головного: країні потрібні економічні зміни», — сказав С. Арбузов та додав, що, незважаючи на те, як розвиватиметься ситуація та яким би не був формат уряду, він повинен буде вирішувати головне питання — питання реформ.

За його словами, насамперед необхідно здійснити кроки, які приведуть до бюджетної стабілізації та скорочення державних видатків, спрощення і подальшої модернізації податкової сфери, очищення всіх гілок влади від корупції, подальшої дерегуляції та реформи енергетичного ринку.

«Це базовий список реформ, без реалізації яких Україна рухатися не буде. Ще раз підкреслюю: на мою думку, цей список — універсальний, а його реалізація — це ключ і до успіху економіки, і до суспільного порозуміння», — сказав С. Арбузов та закликав братися за нього негайно.

Як один із прикладів такої роботи він назвав постанову Кабінету Міністрів №868, що почала діяти вчора. За словами в. о. прем’єра, у цьому документі прописано нові правила реєстрації нерухомості в Україні, зокрема, вони передбачають, що, по-перше, громадяни зможуть реєструвати нерухомість через пошту чи кур’єрською службою, по-друге, зареєструвати право власності на об’єкт нерухомості у разі втрати державного акта та, по-третє, значно скорочено перелік необхідних документів для реєстрації нерухомості у новобудовах.

Під час засідання в. о. глави уряду закликав Держводагентство та Мінінфраструктури перебувати в повній готовності на випадок повені.

«Найбільш небезпечними під час розвитку весняного водопілля вважаються ріки Дніпро, Дністер, Дунай, Прип’ять, Десна, Сіверський Донець. Виражений паводковий характер мають гірські річки Тиса та Прут», — сказав С. Арбузов. Відповідальність за підготовку до льодоходу та пропуск води з мінімальною шкодою для людей і держави він поклав на в. о. віце-прем’єра Олександра Вілкула. «Обов’язково цілодобово стежити за розвитком ситуації, щоб завчасно дати достовірний прогноз не тільки задіяним у реагування службам, а й громадянам», — наголосив С. Арбузов.

А в. о. міністра культури Леоніду Новохатьку доручили провести належну підготовку до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ПРЯМА МОВА

Сергій Арбузов: 

«Прикро, що люди, які піддалися негативним настроям, отримали збитки за операціями з валютою. Надмірна реакція на будь-які ринкові події завжди була на руку лише спекулянтам».

Голова Національного банку України Ігор Соркін.

В. о. міністра культури Леонід Новохатько.