Україна безоплатно отримає летальне оборонне озброєння від США. 
«В минулому році адміністрація (президента США. — Ред.) прийняла рішення про надання Україні додаткових оборонних можливостей. Поки що подробиць, як це буде зроблено, немає. У нас, як і в Україні, є певна процедура — для реалізації цих рішень ми повинні проінформувати Конгрес про те, як це буде зроблено. І тільки пройшовши цю процедуру, приступити до реалізації», — розповіла посол США в Україні Марі Йованович в інтерв’ю РБК-Україна. При цьому вона нагадала: «Конгрес уже свого часу ухвалив закон, який передбачає фінансування такої допомоги, і ми знаємо, що Конгрес в цілому підтримує це питання, тому очікуємо руху вперед у цій справі», повідомляє РБК-Україна.
«Ми раді, що це рішення ухвалено. Це дозволить Україні зміцнити свою обороноздатність, що важливо для захисту суверенітету та територіальної цілісності вашої країни», — сказала Йованович.
Деталі передачі озброєння ще опрацьовуються. «І ми працюємо не тільки в рамках нашого внутрішнього процесу з Конгресом, а й у перемовинах та у координації з урядом України. Проте, ще раз наголошу, що мова йде саме про оборонну зброю», — пояснила посол. Також Марі Йованович наголосила, що йдеться про допомогу з боку уряду. «Зараз ми говоримо про оборонну допомогу, яка надається Україні від уряду Сполучених Штатів. Комерційні контракти і комерційні продажі — це зовсім інше питання», — сказала вона. 

 

ДО РЕЧІ

До 29 січня адміністрація США обіцяє у рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» підготувати доповідь про нові санкції проти Росії. Про це повідомило російське агентство ТАСС, посилаючись на посла США в Росії Джона Хантсмана. Посол пояснив, що розробники доповіді намагаються врахувати те, «як нові санкції позначаться на російсько-американських відносинах не лише в короткостроковій, а й у довгостроковій перспективі», цитує ТАСС. Раніше ЗМІ припускали, що до нового чорного списку ввійдуть майже 300 осіб з оточення президента Путіна.