Минулого тижня в лідера правлячої у Румунії Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня виникла чергова напружена ситуація із прем'єр-міністром Міхаєм Тудосе. Приводом для цього стало те, що глава уряду викрив міністра внутрішніх справ Кармен Дан у брехні й запропонував їй після гучного скандалу з поліцейським-педофілом піти у відставку.

 

Співробітника Дорожньої поліції заарештували після того, як він 5 січня в ліфті свого будинку нахабно приставав до дітей 5 і 9 років. Діти розповіли про все батькові, а той одразу звернувся до поліції. Педофіл потрапив у поле зору камер відеоспостереження, і його колеги впізнали його під час перегляду записів. Даішник визнав свою вину, а також повідомив слідчим, що саме він зґвалтував дівчинку в Бухаресті в 2012 році.

 

Розслідування цієї резонансної кримінальної справи веде Генеральна прокуратура Румунії. Обурена мер Бухареста Габріела Фіря після нового злочину поліцейського-педофіла вимагала звільнити начальника поліції, але міністр внутрішніх справ відмовилася це робити. Мер звернулася до прем'єра, а міністр звернулася до голови палати депутатів парламенту країни й лідера Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня, з яким її пов'язують давні відносини.

 

Останній «розкрив парасолька» над своєї прибічницею і в понеділок скликав виконком Соціал-демократичної партії, який розглянув поведінку прем'єра та одноголосно позбавив його політичної підтримки. Після цього Тудосе нічого не залишалося, як подати президентові заяву про відставку. Що він і зробив. У вівторок президент Клаус Йоханніс підписав декрет про відставку Міхая Тудосе. Про це Йоханніс заявив на брифінгу. "Прем'єр-міністр Міхай Тудосе подав у відставку. Ситуація, у яку ми потрапили, мене непокоїть і не влаштовує. За рік після виборів у нас уже змінилося два уряди Соціал-демократичної партії". Він заявив, що в даний момент "потрібно терміново формувати уряд, щоб скоротити, якомога швидше, період непевності".

 

З вівторка обов'язки прем'єра виконує міністр оборони Міхай Фіфор.

 

А соціал-демократи на засіданні виконкому партії вирішили висунути на цю посаду євродепутата Віоріку Денчиле. "У нас було кілька пропозицій. Пропонувалася і Єкатерина Андронеску, яка перед голосуванням зняла свою кандидатуру. У підсумку проголосували за Денчиле. Її підтримали всі колеги, лише один утримався", -- прокоментував Драгня рішення виконкому.

 

54-річна В. Денчиле може стати першою жінкою у Румунії, яка очолить уряд країни. До призначення Міхая Тудосе на посаду прем'єра претендувала ще одна жінка -- Севіл Шайдех, яка займала посаду віце-прем'єра й міністра регіонального розвитку країни. Її кандидатуру також запропонували соціал-демократи, але президент Клаус Йоханніс не погодився з ними.

 

Віоріку Денчиле обрано депутатом Європарламенту від СДП у 2009 році. Вона займається питаннями агросектору й розвитку сільських регіонів, а також є головою румунської Організації жінок--соціал-демократок.

 

У середу соціал-демократи направили офіційне подання президентові Румунії Клаусу Йоханнісу про призначення Денчиле главою уряду. Закон надає їй десять днів для підготовки програми кабінету, зустрічей з лідерами парламентських фракцій і добору кандидатів на посади міністрів.

 

Уже після відставки Міхай Тудосе заявив, що не червонітиме перед людьми за свої дії на цій посаді й готовий відповідати за свої помилки, якщо він їх припустився. Але, очевидно, головна з них полягає в тому, що за півроку роботи він так і не зміг знайти спільну мову із соціал-демократами і їхнім лідером. Або просто не захотів бути маріонеткою у їхніх руках і сліпо виконувати всі вказівки, що надходять із партійного штабу.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України