Діалог між Варшавою та Брюсселем набирає обертів. Його черговим елементом, після зустрічі на найвищому рівні президента Єврокомісії Ж.-К. Юнкера та прем’єра РП М. Моравецького, про яку писав «Голос України», стали візит до столиці ЄС польського міністра закордонних справ Яцека Чапутовіча та зустріч із «відповідальним за польський напрямок» віце-президентом ЄК Франсом Тіммермансом.

 

«Це була наша перша розмова, але дуже добра. Будемо продовжувати переговори», -- резюмував глава польського дипломатичного відомства результати майже двогодинної (замість планованої п’ятнадцятихвилинної) зустрічі, яка відбувалась в аеропорту Брюсселя. В деяких ЗМІ та в соцмережах таке місце зустрічі оцінили іронічно-негативно. Проте жодного «підступу» з боку ЄК не було. Річ у тім, що новопризначений польський міністр попросив Тіммерманса про зустріч у термін, який той вже давно мав запланованим для одного із закордонних візитів, тож деякі інформагентства навіть поспішили заявити, що зустріч не відбудеться. Проте, з огляду на важливість для ЄК «польського питання», було вирішено не відкладати першої зустрічі посадовців і запропоновано провести її в часовому проміжку між прильотом Чапутовіча до Брюсселя та вильотом Тіммерманса.

 

Головною темою зустрічі було обговорення стану відносин на лінії Брюссель--Варшава після рішення Єврокомісії від 20 грудня 2017 року про запуск механізму щодо ст. 7 Договору про ЄС та встановлення тримісячного терміну на впровадження владними структурами Польщі рекомендацій стосовно верховенства права. У ЄК вказали, зокрема, на застереження щодо змін в законах про Верховний суд (рекомендовано: не застосовувати зниженого пенсійного віку стосовно діючих суддів) та Вищу раду правосуддя (рекомендовано: не припиняти діяльності діючого складу ВРП до закінчення її каденції та гарантувати обрання членів ВРП з числа суддів представниками суддівських кіл, а не політиками). Ще одна рекомендація ЄК стосується «відновлення незалежності і легітимності Конституційного Суду шляхом забезпечення обрання його голови та заступників згідно з законом, а також публікації і повного виконання рішень КС».

 

У ході зустрічі Тіммерсанс-Чапутовіч першочергово було обговорено питання функціонування КС в Польщі. Польський міністр, за його словами, представив точку зору офіційної Варшави, яка полягає у тому, що «КС є цілком легітимним». Сторони домовилися про подальші консультації на рівні експертів: польські експерти працюватимуть з експертами ЄК, а, можливо, й інших країн-членів, під час яких «представлятимуть позицію Варшави, що процес реформи судочинства відбувається згідно зі стандартами ЄС», а це вимагає «трохи часу і певної дистанції». Я. Чапутовіч повідомив Тіммермансу, що багато з постулатів, які раніше пропонувала ЄК (дискусія щодо дотримання офіційною Варшавою принципів правосуддя триває уже понад два роки. -- Ред.), були враховані в проектах у сфері реформи судочинства, «запропонованих президентом та ухвалених Сеймом». При цьому, підсумовуючи зустріч, міністр наголосив, що сторони «шукають того, що їх об’єднує, та стараються спільно вирішити проблему, вияснити до кінця».

 

Натомість, що однозначно кілька разів підтвердив журналістам Я. Чапутовіч, під час зустрічі з Тіммермансом він не піднімав своєї, анонсованої ним під час візиту до Болгарії, концепції, що розглядом змін у польському судочинстві має зайнятися Європейський суд, бо він «є єдиною інституцією, яка має право вирішувати, чи країна дотримується прав і стандартів ЄС». На думку експертів, реалізація такої концепції «мала б дати польській владі більше часу». Адже, з одного боку, на вирок суду треба чекати довго, натомість, з другого, це означало б усунення (на час судового розгляду) від питання дотримання Варшавою принципів правової держави Ради ЄС та Європейської комісії. Водночас деякі експерти попереджали про те, що концепція Я. Чапутовіча щодо залучення Європейського суду може закінчитися так само, як залучення його попередником В. Ващиковським як арбітра у спорі між Варшавою та Брюсселем Венеціанської комісії. Експерти вважають, що факт відсутності вищезгаданої концепції Я. Чапутовіча серед обговорених з Ф. Тіммермансом питань може свідчити лише про те, що «жодні переговори між Польщею і Європейською комісією ще не розпочалися, поки що обидві сторони все ще залишаються на своїх позиціях».

 

Тіммерманс після зустрічі розмістив у Твіттері спільне фото зі своїм польським співрозмовником, яке підписав так: «Радий знайомству з новим польським міністром закордонних справ Яцеком Чапутовічем. Ми обговорили питання правової держави в Польщі, і з нетерпінням чекаю продовження цього діалогу у Варшаві та Брюсселі».

 

Проте трохи згодом, обговоривши з депутатами Комісії Європарламенту у справах громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ питання дотримання Польщею норм правової держави та незалежності судочинства, Ф. Тіммерманс заявив таке: «Ми зобов’язані висловити оцінку, що порушуються договори, які становлять фундамент Євросоюзу».

 

З цього висловлювання Тіммерманса експерти поспішили зробити висновок, що у відносинах Брюссель-Варшава «наразі нічого не змінилося, все стоїть на місці, a переговори, які ведуться, це все ще ознайомчі зустрічі». Водночас його коментар у Твіттері вони інтерпретували так: заступникові президента ЄК хочеться не «переговорів задля переговорів, навіть якщо вони проводяться у дружньому тоні», а діалогу, з якого щось випливає, а отже, конкретики.

 

Але про те, що особистий контакт між Тіммермансом та Чапутовічем налагодився, свідчить той факт, що посадовці обмінялись номерами мобільних телефонів та домовились про безпосередні контакти в режимі реального часу. Інтенсифікації діалогу та підтвердженню особливого значення нормалізації відносин має сприяти також призначення нового представника Польщі при ЄС, крісло якого було вакантне з жовтня 2017 року, а країну представляв лише «в. о. представника».

 

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.

 

Варшава.

 

Голос України