Конфлікт на сході України почався з гібридної війни та дрібномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це заявив спецпредставник США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю DW у середу. Говорячи про ситуацію на Донбасі, він наголосив, що, «безумовно, це не громадянська війна». За його словами, російськомовні люди живуть у різних куточках нашої країни, і між ними не виникає конфліктів і немає дискримінації, натомість конфлікт зачепив лише один регіон.
На переконання Волкера, Москві не вдалося досягнути своїх цілей на сході нашої країни. «Росія сподівалася привести до влади більш дружній уряд у Києві, щоб утримати Україну в сфері свого впливу», — зауважив він, зазначивши, що це спричинило протилежний ефект. Спецпредставник вважає, що РФ не має наміру окупувати всю територію України, а переслідує радше політичні цілі — «дестабілізувати Україну, впливати на політику Києва і спробувати вбити клин між Україною і Заходом».
Відповідаючи на запитання: «Чи, на його думку, Мінські угоди не померли?», Волкер зазначив: «Ні, Мінські угоди дуже важливі», ці угоди є інструментом, згідно з яким «Росія підтверджує свою прихильність до відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. Це дуже і дуже важливо. Реінтеграція цих територій до складу України — а це частина Мінських угод — повинна стати основою резолюції Радбезу ООН».
Водночас, за словами Волкера, в Україні вважають, що Мінські угоди провалилися, оскільки вони не призвели до завершення конфлікту. «В української сторони є низка 
зобов’язань: проведення виборів, надання особливого статусу Донбасу, амністія — і вони знають це, — зауважив він. — Рада в жовтні прийняла законопроект про статус сходу України і закон про амністію. Вони проводять вибори по всій Україні і, безумовно, забезпечили б їх проведення і на сході країни, якби могли». У зв’язку з цим він наголосив, що РФ має прийняти принципове рішення — припинити конфлікт і встановити мир.