«Сьогодні ми знаходимося у ситуації, коли Росія розгорнула непроголошену війну проти нас всіх. Тому, враховуючи такий стан речей, ми маємо думати про нові коаліції, нові програми або нові підходи. І моя пропозиція проста і зрозуміла: у нас має бути спільна коаліція, спільна відповідь та спільна програма, аби протистояти агресії» — про це учора заявив Президент України Петро Порошенко у Давосі під час дискусії «Центральна і Східна
Європа: новий порядок денний для континенту?» за участі Президентів Литви та Польщі Далі Грибаускайте й Анджея Дуди.

Особливу увагу президенти України, Литви та Польщі (на знімку) під час дискусії у Давосі щодо майбутнього Європи приділили загрозам з боку Росії. Зокрема, мова йшла про проект «Північний потік-2». Президент України висловив думку, що московський проект має політичну, а не економічну мету. «Бачимо, скільки з’являється популістів і євроскептиків, які допомагають російській стратегії розділення Європи. Але бачимо, що Європа об’єднана і знає, як відповідати на такі атаки. Росія дуже розчарована, що Європа об’єдналася в такий час. «Північний потік-2» буде тестом для Європи», — сказав П. Порошенко.

«Деякі країни дуже залежать від російського постачання… Ми також купуємо, скільки нам потрібно. За конкурентними цінами. Але проблема в тому, що якщо ви станете абсолютно залежними — це стане інструментом впливу», — переконана Д. Грибаускайте.

Іншою важливою проблемою для України та Європи П. Порошенко назвав фейкові новини. Водночас він переконаний, що «вільний світ» виграє війну з фейками і пропагандою, якщо буде об’єднаним. «Весь Євросоюз, весь вільний світ мусить мати один порядок денний, одну стратегію, один голос і бути якомога більше об’єднаними. І основою для нашої єдності є наші цінності, а не гроші», — сказав Порошенко.

Відповідаючи на запитання: «Якою ви бачите РФ у 2018 році та який меседж хочете їй надіслати?», А. Дуда звернувся до Кремля: «Залиште Україну в спокої — ось таке моє послання». Також він вважає доцільним «тримати двері Євросоюзу відкритими для нових країн». «Нам потрібно дотримуватися політики відкритих дверей. Це дуже важливо для майбутнього Євросоюзу, особливо під час Брекзіту», — заявив польський Президент.

У рамках візиту до Швейцарії П. Порошенко продовжив дво-сторонні зустрічі, зокрема, в четвер зустрівся з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, з президентом групи Світового банку Джим Йонг Кімом та Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).