Хорватія вирішила обновити парк винищувачів Військово-повітряних сил країни. Замість застарілих літаків МіГ-21 ще радянського виробництва військові льотчики пересядуть на винищувачі F-16.
Їх Загреб має намір закупити в Ізраїлі, про що вже домовилися прем’єр-міністри двох країн. Вони обійдуться хорватському міністерству оборони дешевше за нові, бо вже відслужили певний строк — свого часу на озброєння ізраїльської армії надійшли із США та були модернізовані на військових заводах Ізраїлю. І зараз перебувають у бойовому стані. Однак процедура їх закупівлі має пройти через торги, на яких ізраїльські літаки конкуруватимуть зі шведськими винищувачами Gripen.
За даними ізраїльського економічного видання «Глобс», від угоди з Хорватією країна може одержати 500 мільйонів доларів, а придбання Gripen коштуватиме Загребу дорожче. 
Хорватські видання зазначають, що в Давосі «прем’єр-міністри Беньямін Нетаньягу і Андрей Пленкович домовилися прискорити підготовку до продажу винищувачів F-16 Хорватії відповідно до умов торгів» і називають ці домовленості «ще одним проявом міцних відносин між двома країнами».
А от влада сусідньої Сербії, яка хоче вступити до Європейського Союзу, вже заявила, що не бажає вступу своєї країни до НАТО й дотримуватиметься військово-політичного нейтралітету. Вона вирішила обновити свої збройні сили російськими винищувачами МіГ-29, танками Т-72С и броньованими розвідувальними машинами БРДМ-2. Угоди про безплатне постачання шести літаків МіГ-29, 30 танків Т-72 і 30 бронетранспортерів БРДМ-2 було досягнуто під час візиту сербського прем’єр-міністра Александра Вучича до Москви ще в грудні 2016 року.