У неділю міністр оборони Греції Панос Камменос вирішив ушанувати пам’ять загиблих у 1996 році трьох офіцерів екіпажу військового вертольота в районі острова Кардак (Іміа), який продовжує бути предметом спору між Грецією і Туреччиною.
Тоді оспорювання приналежності кам’янистих ненаселених острівців в Егейському морі, між сусідніми країнами, призвело до військової напруженості й до стягування збройних сил до них.
Турецький десант під час конфлікту висадився на Кардак і крихітні острови, що біля нього, і запобіг появі на них грецьких військових. Тоді ж грецький вертоліт зазнав катастрофи й упав у море біля одного з островів. Пам’ять загиблих у цій авіакатастрофі й хотів ушанувати міністр.
У січні минулого року ситуація навколо островів знову загострилася. Грецькі військові кораблі заблокували пересування в районі островів турецького катера берегової оборони.
Цієї січневої неділі вже десять військових суден Туреччини за підтримки вертольота з повітря перепинили підхід до спірних островів бойового грецького корабля, на борту якого перебував Панос Камменос, і трьох катерів берегової охорони, що супроводжували його. Після нетривалого, але дуже напруженого протистояння, вимог турецьких військових покинути цей район грецькі судна розвернулися і вирушили на військово-морську базу на острові Калімнос. Турецьке інформаційне агентство Anadolu з посиланням на міністерство оборони Туреччини повідомило, що ВМС країни й авіація посилять патрулювання навколо островів в Егейському морі.
Панос Камменос на своїй сторінці в Twitter не став коментувати нове протистояння, але повідомив, що церемонія ушанування пам’яті загиблих льотчиків відбулася. Із чого турецькі ЗМІ зробили висновок: вінок у пам’ять про загиблих було опущено в море. А грецькі видання просто опублікували знімки Паноса Камменоса, котрий опускає квіти в море.
Нагадаємо, що острів Іміа, який у Туреччині називають Кардак, і ще два скелясті острівці Додеканеського архіпелагу в Егейському морі розташовані лише за сім кілометрів від турецького курортного міста Бодрум. Але Греція заперечує їх приналежність Туреччині. В 1996 році спір спричинив кризу у відносинах між двома країнами. Після втручання НАТО й США конфлікт удалося загасити, але не назавжди залагодити спір між Грецією і Туреччиною.