Кілька німецьких депутатів від право-популістської партії «Альтернатива для Німеччини» (АфД) з регіональних парламентів — Берліна, Бранденбурга та Північного Рейну-Вестфалії — минулої суботи з приватним візитом прибули до анексованого РФ Криму, де мають перебувати до 9 лютого. Утім, серед «прибульців» немає жодного депутата Бундестагу від цієї партії (їх у фракції 93. — Ред.)

Напередодні нелегальної поїздки Посольство України у ФРН активно працювало з представниками партії АфД, а також застерегло нотою МЗС Німеччини, що її у Твіттері оприлюднив глава дипломатичної місії Андрій Мельник.
Російські ЗМІ широко висвітлювали приїзд візитерів. В інтерв’ю з ними ішлося, зокрема, про неможливість в’їзду в Україну після відвідання Криму. На запитання про це депутати земельних парламентів заявили, що їх не непокоять погрози Києва заборонити їм в’їзд в Україну. «Ми розраховуємо в майбутньому відвідати Крим ще не раз», — сказав журналістам в аеропорту Сімферополя депутат парламенту землі Північний Рейн-Вестфалія Рогер Бекамп. Як заявив член парламенту Берліна Уве Бронзон, депутати сподіваються, що «з часом ситуація навколо України вляжеться, і буде можлива нормальна робота з Україною в майбутньому».
Посол України в Німеччині висловив протест у зв’язку з візитом регіональних депутатів до окупованого Росією Криму. «Безвідповідальний вояж кількох німецьких політиків із партії AфД місцевого масштабу в окупований Росією Крим може мати для цих горе-депутатів дуже і дуже плачевні правові наслідки. Шкода, що наші попередження досі не сприймаються всерйоз», — зазначив Андрій Мельник у Tвіттері.
Тим часом через відверте ігнорування німецькими депутатами попереджень української дипломатії ініційовано кримінальне провадження, яке відкрила Прокуратура АРК. Також посольство України у ФРН організувало масштабну кампанію в німецьких ЗМІ з різкою критикою вояжу партійців AфД та закликами до лідерів цієї політичної сили засудити безвідповідальну поведінку окремих її членів, що шкодить іміджу партії, і відмежуватися від неї.
Керівники фракції АфД у Бундестазі не забарилися з відповіддю: «Шановний пане посол, панове перебувають (у Криму) у приватній поїздці, для якої у них немає ані мандата фракції AфД (у парламенті Берліна), ні мандата партії. Усі висловлювання подорожуючих відображають винятково їхні приватні погляди».
Водночас уряд ФРН критично ставиться до поїздок німецьких політиків у Крим і в жодному разі не визнає анексію українського півострова Росією. Про це заявив офіційний представник канцлера ФРН Штеффен Зайберт. Уряд ФРН, сказав він, не схвалює поїздку депутатів правої популістської партії «Альтернатива для Німеччини» з кількох земельних парламентів на територію анексованого Росією півострова Крим. «Ми принципово критично ставимося до таких поїздок, — підкреслив Зайберт. — Ми звертаємо увагу на те, що міжнародне співтовариство проводить політику невизнання російської анексії Криму, яка суперечить міжнародному праву. Ми підтримуємо її беззаперечно».
Офіційний представник канцлера також зазначив, що «приватні поїздки не підпадають під санкції». Але застеріг про «правові наслідки, яких можуть очікувати ті, хто здійснює такі поїздки, в певних випадках, з боку України».
Досі «Альтернатива для Німеччини» не висловлювала такої відвертої підтримки Росії, принаймні публічно. Хоч деякі її члени й не приховували, що не засуджують дій Кремля проти України. Зокрема, уже згадуваний Рогер Бекамп в інтерв’ю «Євроньюз» заявив, що «Крим не окупований росіянами, він тепер знову став часткою Росії, тому що люди хочуть бути часткою Росії». Він також вважає, що санкції проти Москви «ускладнюють життя кримчан».

Наталія ПИСАНСЬКА.