На Закарпатті нині — 56 тисяч підприємств, з них 4 800 — малі. На них працюють понад 26 тисяч краян, а в підприємців — більш як 74 тисячі. Найбільше жителів зайнято в промисловості, сільському, лісовому та рибному господарствах, оптовій і роздрібній торгівлі.

Основні показники роботи господарського комплексу Закарпаття у минулому році свідчать про певне покращення динаміки економічного і соціального розвитку. Як повідомив під час брифінгу директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Денис Ман (на знімку), індекс промислової продукції зріс і становив 100,2 відсотка. Хай і невелике, але зростання досягнуто за рахунок підприємств переробної промисловості. Зокрема, зафіксовано збільшення показників у машинобудуванні.

Загальний обсяг реалізованої промислової продукції порівняно з позаминулим роком збільшився на 3 млрд і становив 18,7 млрд грн. Обсяг обороту роздрібної торгівлі досягнув 18,3 млрд грн і також зріс на 17 відсотків. Зовнішньоторговельні операції область проводила з партнерами зі 124 країн. Експорт товарів порівняно із 2016-м збільшився на 18,6 відсотка, імпорт — на 18,3 відсотка.

Є ще одна приємна річ: нині передбачено мільйон гривень на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими підприємцями області для реалізації інвестиційних проектів. Ідеться про середню облікову ставку Національного банку на момент підписання угоди і про суму не більш як сто тисяч гривень. Відповідно до порядку використання коштів обласного бюджету створено комісію з оцінки та добору цих проектів. Торік скористатися такою можливістю змогли двоє підприємців, оскільки управлінські рішення щодо цього питання ухвалили лише в четвертому кварталі. Нинішнього ж року заплановано часткове відшкодування кредиту підприємцям — щонайменше одного в кожному районі області. Обов’язковою умовою залучення кредитних коштів й отримання часткового відшкодування з обласного бюджету є створення нових робочих місць через розширення виробництва або впровадження нових технологій, які в цілому позитивно впливатимуть на розширення виробництва.

Торік Закарпаття, інформує прес-служба ОДА, отримало 136 млн грн з Державного фонду регіонального розвитку, з яких освоєно понад 130 млн. За ці кошти реалізували 72 проекти, зокрема в дорожній галузі та енергозбереженні. Серед найбільших проектів — реконструкція системи опалення, вентиляції та кондиціювання спортзалів спорткомплексу «Юність» в Ужгороді, капітальний ремонт злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Ужгород», добудова лікарні в селі Угля Тячівського району, капітальний ремонт у Тячівській ЗОШ № 1. А 127 млн грн за рахунок субвенції з держбюджету надано місцевим скарбницям для соціально-економічного розвитку. Це дало змогу впровадити понад сто інвестиційних проектів, половина з яких — у дорожній галузі. Крім того, сказав на завершення Д. Ман, Вільховецькій, Тячівській і Полянській об’єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури профінансовано торік субвенцію з державного бюджету обсягом понад 14,5 млн грн, з яких більш як 10,5 млн грн спрямували на капітальний ремонт доріг.

Отже, з викладеного можемо зробити несміливий поки що висновок: намічається тенденція до перших кроків турботи держави про справи підприємців.

Ужгород.

Фото прес-служби Закарпатської ОДА.