Суми:

Прокуратура Сумщини направила листа до Головного управління Нацполіції в області. У ньому констатується, що 2018 року в регіоні різко зросла кількість ДТП, і «органи прокуратури занепокоєні такою тенденцією». Далі в листі зазначається, що «за відсутності належного контролю з боку керівника відділення розслідування злочинів у сфері транспорту... слідчими допускається низка порушень вимог законодавства під час досудового розслідування вказаних злочинів».

Природа листа, підготовленого одним правоохоронним органом для іншого, зрозуміла кожному сумчанину, обізнаному з останніми подіями в місті. До честі прокуратури, вона вже не вперше й досить оперативно реагує на конфлікти, котрі набувають на території області суспільного резонансу. Єдине, чого хотілося б людям, щоб реакція відомства не залежала від того, скільки прихильників назбирає потерпілий та як зуміє «розкрутити» свою проблему в Інтернеті чи ЗМІ. Бо скільки активістів підтримають бабусю в селі, у якої шахраї видурили пенсію? Чи організують через це мітинг? Число ошуканих пенсіонерів теж зашкалює, поліція також розслідує ці злочини без особливих ретельності й поспіху, але прокуратура цього не помічає. Тим часом перед законом у нас нібито всі рівні.

У прокуратури з’явились претензії до поліції через трагедію, що сталася в Сумах 9 лютого. Цього дня 16-річну Карину Житник на пішохідному переході збив автомобіль, яким керував 25-річний водій. Дівчина отримала серйозні травми і досі перебуває в комі.

У прокуратурі області зазначають, що водія після таких наслідків мали б доправити до ізолятора тимчасового утримання, щоб почекав там судового рішення щодо запобіжного заходу. Однак парубок скористався традиційним у таких випадках сценарієм: поділився з поліцейськими, що йому стало зле, і винуватця ДТП з тяжкими наслідками госпіталізували до лікарні. Там він перебував до ранку, аж поки не з’ясувалось, що зі здоров’ям у парубка все гаразд. «При цьому співробітників Сумської місцевої прокуратури та прокуратури області слідчий уводив у оману щодо місця перебування водія», зазначається в листі до поліції.

Саме неналежне розслідування в цьому кримінальному провадженні, вважають у прокуратурі області, призвело до соціального напруження в місті. Під час судового засідання, де мали обрати запобіжний захід для підозрюваного, біля будівлі Зарічного районного суду в Сумах відбувся мітинг (на знімку), у якому взяло участь кілька сотень осіб. Вони тримали в руках плакати зі словами: «Дітей вбивають мажори», «Вимагаємо справедливого суду» та іншими, не такими інтелігентними.

Щодо мажорів, то люди недалекі від істини. Незважаючи на 25-річний вік, необережний водій працює на серйозній посаді, яка, до речі, стосується правоохоронної діяльності. Він — заступник начальника виправної колонії з виробництва. Суд обрав для парубка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі майже 142 тис. грн. І хлопець такі кошти знайшов. Він вийшов на волю, і якщо дотримуватиметься регламенту слідчих дій, заставу йому повернуть.

У зв’язку з неефективністю слідства, яке проводив Сумський відділ поліції, постановою прокурора області Віталія Матвійчука від 10 лютого 2018 року подальше досудове розслідування доручене слідчому управлінню Головного управління поліції в Сумській області. «Голос України» триматиме цю справу на контролі.

Довідково

За 11 місяців 2016 року в Україні сталося 138 тисяч дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло 3 тисячі осіб. Протягом 10 місяців 2017 року у 133 тисячах ДТП на дорогах України загинуло 2,7 тисячі осіб. Нинішній рік тільки-но розпочався, а вже зібрав величезну смертельну данину. Ситуація анітрохи не покращується. Можливо, й через те, що випадки справедливих покарань убивць за кермом у державі такі самі рідкісні, як і випадки покарань корупціонерів.

Фото надано автором.