Минулої неділі на території колишнього польського села Гута Пеняцька, яке фашистські карателі в 1944 році спалили за співпрацю з радянськими партизанами, відбулися поминальні заходи. В ушануванні жертв Другої світової війни взяли участь майже 300 осіб.
Поминальний день пройшов мирно і без будь-яких ексцесів. Голова Львівської ОДА Олег Синютка подякував правоохоронцям і патріотичним організаціям: «Українці в черговий раз продемонстрували свою толерантність та повагу до пам’ятних місць поховань, пов’язаних з поляками. На території України і Польщі є місця поховань, які для нашої історії і для наших народів є надзвичайно важливими як історична пам’ять, а будь-які суперечки, які штучно намагається роздмухувати «третя сторона», маємо перевести в дискусійну площину для істориків. Сподіваємось на таке ж ставлення представників Республіки Польща і до наших, українських, цінностей».
Місцеві жителі на підводах підвозили поляків до меморіалу загиблих, бо проїзд автомобілів через несприятливу погоду був утруднений.
Українські патріотичні організації того дня прийшли до могили українців — директора школи Івана Вавріва та греко-католицького священика Мартина Балюти, які загинули взимку 1944 року. Обидва меморіали розташовані поряд: скромний український і величавий польський.
На польському меморіалі провели спільну молитву польське та українське духовенство, після закінчення якої виступили представники громади та офіційні особи, які приїхали з Польщі. Держсекретар канцелярії Президента Республіки Польща Адам Квятковський зачитав звернення Президента Польщі Анджея Дуди, де, зокрема, йдеться: «Обидва народи, польський і український, взаємно потребують один одного, щоб обидві держави були сильні й безпечні».
Згідно з документами польського архіву новітніх актів, як писала «Історична правда», село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції. Жертвами каральної акції стали від 500 до 800 осіб. Ексгумацію досі не провели, і точне число жертв невідоме. Вижив лише один мешканець, який заявив, що карателі були в німецькій формі й говорили німецькою.

Львів.