У понеділок прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас після гучного скандалу звільнив із займаної посади заступника міністра праці Раню Антонопулу. Як нещодавно з’ясувалося, вона два роки як малоімуща одержувала державну субсидію на оренду житла, яке знімала в престижному столичному районі Колонаки — щомісяця по 1000 євро. І це при тому, що вона і її чоловік Димитріс Пападимитріу, міністр фінансів Греції, — одні з найбагатших людей в уряді.
Спочатку Раня Антонопулу всіляко заперечувала одержання допомоги для малоімущих, а коли її за допомогою документів приперли до стінки, то вона заявила, що «готова повернути гроші». Але було вже пізно, бо скандал вийшов за межі країни й став предметом обговорення й осуду не тільки серед міжнародних кредиторів, а й у західній пресі. Так, німецька газета Die Welt назвала її вчинок аморальним, а видання Spiegel зазначило: одного з найбагатших грецьких політиків усунуто з ганьбою з високої посади.
Минулої ночі її чоловік Димитріс Пападимитріу, який очолював міністерство економіки, подав заяву про відставку. Багато хто вважає, що ці звільнення започаткують зміни в уряді Алексіса Ципраса, який в країні гостро критикують, особливо після ганебного вчинку Рані Антонопулу й мовчання її чоловіка. До речі, у відомстві Пападимитріу розробляли деякі дуже жорсткі заходи економії для пересічних греків, а в цей час його дружина отримувала субсидії, вищі за зарплати і пенсії більшості звичайних громадян.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.