Рекордна кількість туристів відвідала Португалію у 2017 році — у країні з населенням десять мільйонів людей побували 22 мільйони іноземців.
Держсекретар з туризму Анна Мендеш Гудінью назвала цей показник історичним максимумом з часу минулої економічної кризи. За її словами, доходи від туризму порівняно з попереднім 2016 роком зросли на 19,4 відсотка. Готельний сектор отримав від туристів 3,39 мільярда євро. «Нам вдалося подолати сезонність у туристичній галузі, — зазначила держсекретар, слова якої цитує бізнес-видання Jornal de negocios. — Майже половину прибутків отримано в так званий час низької сезонності».
Традиційно найчастіше відвідують країну на березі Атлантичного океану британці, французи та найближчі сусіди португальців — іспанці. Торік до них долучилися китайці. Це пояснюють насамперед відкриттям прямих авіарейсів між Лісабоном і Пекіном. До речі, 47 відсотків туристів прибули до країни повітряним шляхом, решта — автомобільним і залізничним транспортом, причому число автомобілістів переважає пасажирів потягів. Дороги в країні сприяють комфортній подорожі.
Португальці згадують минулорічний приїзд до їхньої країни Папи Франциска, який у травні побував на місці паломництва в містечку Фатіма, що розташоване на шляху між Лісабоном і Порту. Разом із ним прибули сотні тисяч прочан. «Папа Франциск показав дорогу до Фатіми навіть тим, хто раніше не знав її», — кажуть португальці, пояснюючи значне збільшення кількості прочан після візиту Святійшого. До цього містечка Франциск прибув з нагоди 100-річчя події, що її католицька церква називає фатімським об’явленням Богородиці. До речі, глава нашої держави Петро Порошенко разом із делегацією також побував у Фатімі під час офіційного візиту до Португалії наприкінці минулого року.
Значна кількість приїжджих відвідала Азорські острови, які називають земним раєм. Їхня кількість збільшилася порівняно з 2016-м майже на 16 відсотків, приріст туристів у центральному регіоні країни становив 14,5 відсотка. Ще один постійний маршрут для багатьох гостей — острів Мадейра. У названих місцях, як і на інших туристичних маршрутах, можна почути голоси наших співвітчизників.

Брага.