Не дуже приємна новина для тих, хто планував цього року відпочити в Словенії, прийшла з Любляни. Парламент країни вирішив ухвалити закон про подальший розвиток туризму в країні. До нього внесено і пункт, що передбачає збільшення так званого туристичного податку. Ним оподатковуватимуться всі закордонні туристи, які приїжджають у країну й поселяються в різні місця для проживання, включно з приватним сектором. Гості країни мають сплачувати податок на місці, тому він не може бути оплачений заздалегідь, незалежно від системи бронювання. Кошти надходитимуть до місцевого бюджету, а потім використовуватимуться для поліпшення й розширення туристичної інфраструктури.

 

Туристичний податок у Словенії був і раніше, але цього року він збільшиться майже удвічі з 1,265 до 2,50 євро на добу. Крім цього, останніми тижнями запроваджено додаткову таксу в розмірі 25 відсотків, що на практиці означає: турист має за кожен день перебування в готелі, мотелі або на приватній квартирі сплачувати 3,125 євро. Словенські ЗМІ попереджають туристів: майте недоторканий запас грошей (хоча б у розмірі 100 євро), щоб не затьмарити свій відпочинок непередбаченими витратами.

 

Такий податок є й в інших країнах. Наприклад, в Австрії з кожного туриста стягується 1,5 євро на добу. У Берліні муніципальна влада запровадила такий розмір туристичної такси -- 5 відсотків від вартості нічлігу в готелі. Таким чином, що дорожчий номер у готелі, то більший податок доведеться сплачувати. Винятків не робляться навіть для школярів, які відвідують місто з екскурсійною метою, а також для господарів собак (за винятком собак-поводирів, які супроводжують сліпих людей). У Будапешті туристичний збір становить 4 відсотки від вартості номера в готелі.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України