Депутати Європейського парламенту ухвалили минулої п'ятниці резолюцію щодо підтримки застосування Європейською Комісією проти Польщі статті 7 Договору про Європейський Союз за порушення принципів верховенства права. В голосуванні брали участь 617 євродепутатів, з яких "за" проголосували 422 депутати, "проти" -- 147, 48 -- утрималися.

 

Голосування відбулося через день після дебатів, що відбулися у ЄП минулої середи. Тоді віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс наголосив, що, попри започаткований польським урядом діалог з Єврокомісією щодо ст. 7, Брюссель все ще очікує на виконання офіційною Варшавою своїх рекомендацій. Нагадаємо, що польська влада має дати відповідь на рекомендації Брюсселю до кінця березня.

 

Резолюція на підтримку кроків Європейської Комісії щодо Варшави була запропонована у січні Комітетом Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ. Документ дуже лаконічний -- на одній сторінці викладено чотири пункти. У тексті резолюції ЄП посилається на ухвалений ним же документ у листопаді 2017 року. Далі стверджується, що нинішня ситуація в Польщі загрожує серйозним порушенням цінностей, викладених у ст. 2 Договору про ЄС, тому ЄП "із задоволенням" приймає грудневе рішення Єврокомісії про започаткування щодо Польщі першого етапу в рамках процедури за статтею 7 Договору про ЄС та "підтримує заклик Єврокомісії до польської влади про розв'язання цих проблем".

 

Позицію Єврокомісії підтримали найбільші фракції ЄП. Проти виступила лише фракція Європейських консерваторів і реформаторів (ЄКіР), частину якої становлять євродепутати від правлячої у Польщі партії Право і справедливість (ПіС), а також частина незалежних євродепутатів. До слова, в ході дебатів і голосування євродепутати відхилили проект резолюції авторства фракції ЄКіР, в якому пропонувалося, зокрема, ствердження про те, що "ЄП вболіває у зв'язку з діями Єврокомісії, яка черговий раз перевищила свої повноваження".

 

Варто згадати, що спочатку Європарламент хотів розпочати власне провадження у справі порушення принципів верховенства права у Польщі, однак після кроків, зроблених у цій справі Єврокомісією у грудні 2017 року, євродепутати вирішили не дублювати заходів у цій справі.

 

Резолюція ЄП одразу ж почала використовуватися у внутрішньополітичному дискурсі-протистоянні в Польщі між правлячою Право і справедливість (ПіС) та опозиційною Громадянською платформою (ГП).

 

Після голосування новий віце-президент Європарламенту Здзіслав Краснодембський (обраний замість усунутого з цієї посади за образу євродепутата від Польщі Ружі Тун Ришарда Чарнецького) поклав відповідальність за це голосування на польську опозицію: "якби не спроби опозиції очорнити Польщу, не було б голосування щодо резолюції". Недоречною назвав резолюцію євродепутат від ПіС Ришард Лєгутко, а євродепутат від партії "Праві Речі Посполитої" Марек Юрек назвав ухвалений документ "суто пропагандистським актом".

 

Попри заяви євродепутатів від ГП, що за погодженням Європейською народною партією, "платформівці" не брали участі в голосуванні, п'ятеро з них все-таки проголосували "за". Згодом вони пояснили свій вчинок тим, що в резолюції немає жодного слова про санкції проти Польщі, а керувало ними те, що "не хочуть", аби їхня країна "розплачувалась за некомпетентність уряду ПіС". Бажаючи дещо згладити шквал негатива щодо своїх однопартійців у ЄП, лідер ГП Ґжеґож Схетина написав у Твіттер: "ГП боролася, бореться і боротиметься за те, щоб верховенство права повернулося до Польщі. Але не можемо погодитися, щоби деструктивні дії держави ПіС позбавили Польщу і поляків євросоюзівських фондів на багато довгих років".

 

Зазначимо, 8 березня питання верховенства права і польських реформ у сфері судочинства стоятимуть на порядку денному у ході чергової зустрічі польського прем'єра Матеуша Моравецького та президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.

 

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.

 

Варшава.

 

Голос України