Вінниця:

Підживлення озимих культур і багаторічних трав розпочали на полях південних районів Вінниччини. На понад тисячу гектарів озимої пшениці й озимого ячменю внесли поживу в Ямпільському районі.

Першими розпочали весняно-польові роботи у господарствах сіл Велика Кісниця, Цекинівка, Безводне, Писарівка, Петрашівка, Тростянець. «У нас сніг давно зійшов, — повідомив «Голосу України» керівник Ямпільського районного управління агропромислового розвитку Роман Ільницький. — На ті ділянки, де сонце й вітер підсушили ґрунт, механізатори виводять техніку».

Співрозмовник уточнює, що нині, у фазі весняного кущіння, рослини найбільш активно «споживають» азотні й фосфорні добрива. «Як і організм людини, вони після зими потребують «підкріплення», — каже керівник управління. — Якщо не дати азоту, колос сформується вкороченим, як то кажуть, виросте на коротких ногах, та ще й з невеликою кількістю колосків. А це недобір урожаю». За словами Романа Ільницького, загалом на полях їхнього району озимі вийшли із зими у задовільному стані. На площі понад 800 гектарів озимої пшениці (загальний клин становить 7335 гектарів) внесли 67 тонн міндобрив (понад 80 кілограмів азоту у діючій речовині на гектар). Кожен із 400 гектарів ячменю (загальна площа 2288 гектарів) отримав по 60 кілограмів азоту. За словами аграрія, це оптимальна науково обґрунтована норма. Підживлено також третину багаторічних трав. Міндобривами та пально-мастильними матеріалами господарства району забезпечено у повному обсязі.

Порівняно з попереднім роком площі озимих на Ямпільщині скорочено на 800 гектарів. Їх відвели під цукрові буряки, горох та сою. «Структуру посівних площ диктує ринок, — зазначає головний аграрій району. — За високої урожайності зернових вал буде такий само, як торік».

Поживу на полях краю вносять також у господарствах Бершадського, Крижопільського, Піщанського, Чечельницького районів.