Велика Британія висилає з країни 23 російських дипломатів, тому що уряд    вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. Про це вчора заявила прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей під час виступу в парламенті. Вона уточнила, що дипломати мають тиждень, аби залишити країну. Також тимчасово припиняються всі дипконтакти на високому рівні, зокрема скасовується запрошення глави МЗС РФ Сергія Лаврова відвідати Лондон.

Прем’єр також повідомила про запровадження у Великій Британії посилених перевірок приватних рейсів з РФ та заморожування російських державних активів. Вона сподівається, що ці заходи підтримають обидві партії у парламенті. Мей також оголосила, що на Чемпіонат світу з футболу до Росії не поїдуть британські урядовці й члени королівської родини.

Також учора британське МЗС заявило, що Лондон скликає позачергове засідання Радбезу ООН, аби повідомити країнам—членам про результати розслідування отруєння колишнього російського шпигуна та його доньки. У відомстві зазначили, що інцидент у Солсбері, після якого Скрипаль перебуває у критичному стані, «відповідає добре сформованій схемі російської державної агресії».

Окрім того, Т. Мей, виступаючи перед парламентом, наголосила, що уряд готовий застосувати до Росії нові обмежувальні заходи у разі необхідності. «Є інші заходи, які Велика Британія готова застосувати в будь-який час, якщо вона зіткнеться з черговою російською провокацією», — цитує її «Європейська правда». Прем’єр запевнила, що у Лондона є всі необхідні можливості для боротьби з потенційними загрозами. Мей також зауважила, що небажання Москви надати роз’яснення щодо того, як секретна хімічна речовина могла потрапити до Великої Британії, продемонструвала «повну зневагу до цих подій». «Вони не надали ніякого достовірного пояснення, і цьому може бути тільки два пояснення: або це була пряма дія РФ проти нашої країни, або ж російський уряд втратив контроль над хімічною речовиною. Вони також не пояснили, чому Росія має неофіційну хімічну програму, всупереч міжнародному законодавству», — сказала вона.