В Анкарі було проведено спеціальну операцію із затримання чотирьох членів великої злочинної організації, що займається контрабандою, у тому числі і ядерних матеріалів. У схованці заарештованих поліцейські виявили рідкісний і дуже дорогий радіоактивний метал -- каліфорній, який, за попередніми оцінками, коштує майже 70 мільйонів доларів, повідомив турецький телеканал NTV. 

Цей ядерний матеріал використовують як стартовий елемент для ядерних реакторів, для лікування онкологічних захворювань, а також як основний компонент для створення малогабаритної ядерної зброї. 

Де і в кого придбали заарештовані  небезпечну речовину, кому призначався дорогий товар (один грам коштує 4 мільйони доларів) і як його мав намір використовувати замовник-покупець, з'ясовує слідство. Очевидно, поліцейські, які виявили схованку контрабандистів, уже готувалися до підвищення у званні чи хоча б до одержання премій, але їх дещо розчарувала думка експертів. Вони стверджують, що, швидше за все, це несправжній каліфорній. Їхні аргументи доволі переконливі: це дуже унікальний і рідкісний метал, вартість якого дуже висока. Крім того, його виробляють у дуже невеликій кількості, а контроль над ним і його використанням дуже й дуже серйозний. 

Уперше цей рідкісний метал штучним шляхом одержали в 1950 році науковці Каліфорнійського університету в Берклі й на честь свого наукового закладу і назвали його. Зараз каліфорній у малих кількостях виробляють у двох місцях на планеті: у  Димитровграді (Росія) і  Окриджській національній лабораторії Міністерства енергетики США. Для виробництва одного грама каліфорнія беруть  плутоній або кюрій і піддають їхньому тривалому (від 8 місяців до 1,5 року) нейтронному опроміненню в ядерному реакторі. Потім із продуктів опромінення, що утворилися, хімічним шляхом виділяють каліфорній. Із усіх 17 ізотопів каліфорнія науковцями досконально вивчено 252-й елемент. Він вкрай токсичний, але містить величезний заряд енергії, що виділяється в процесі поділу атомів: 1 грам видає 2,4 більярда нейтронів на секунду. Це потужність невеликого ядерного реактора. Каліфорній 252 використовують для контактної терапії злоякісних пухлин і застосовують у нейтронній радіохірургії. Він також є важливою складовою для виробництва компонентів ядерної зброї і використовується в експериментах із вивчення спонтанного поділу ядер.

У США й Росії, разом узятих, щорічно виробляють 20--40 мікрограмів каліфорнія, а загальний його світовий запас не перевищує 8 грамів. Тому твердження експертів про те, що в Анкарі виявлено не зовсім справжній каліфорній, не позбавлене сенсу. Але це ще треба довести.