У четвер на саміті в Брюсселі, де однією із головних тем було отруєння у Солсбері російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, лідери ЄС погодилися з позицією Великої Британії, що «дуже ймовірно» Росія несе відповідальність за атаку. В заяві після вечірніх переговорів європейська спільнота зазначає, що Кремль не надав «правдоподібного альтернативного пояснення» у справі, пише ВВС.

Тепер Євросоюз відкликав свого посла в Москві Маркуса Едерера на один місяць «для консультацій».

У заяві лідерів сказано, що вони «підтримують безумовну солідарність зі Сполученим Королівством перед лицем цієї серйозної проблеми спільної безпеки».

На саміті прем’єрка Великої Британії Тереза Мей заявила, що отруєння в Солсбері було одним зі зразків російської агресії проти Європи.

Нагадаємо: у зв’язку з отруєнням Скрипалів Лондон 14 березня прийняв рішення про висилку 23 співробітників російської дипмісії. Росія відповіла дзеркальними діями.

Світові ЗМІ після цього почали писати, що деякі країни Євросоюзу розглядають можливість відкликати своїх дипломатів із РФ або вислати в Москву російських, проте єдності в цьому питанні в них поки що немає. Хоча учора The Guardian з посиланням на власні джерела повідомила, що такий варіант розглядають щонайменше п’ять країн-членів ЄС — Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва. Натомість Австрія заявила, що не готова до такого кроку.

Тим часом британські медики дійшли висновку, що отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії нервово-паралітичною речовиною може серйозно порушити їхні розумові здібності, пише Reuters. Наразі їхній стан критичний, але стабільний. У лікарні Солсбері, повідомили, що Скрипалі на сьогодні не здатні до комунікації та наразі неможливо визначити, чи зможуть вони відновитися, але проходять лікування і прагнуть «вижити і досягти оптимального відновлення».

Суддя також постановив, що медики можуть передавати свіжі зразки крові потерпілих до Організації із заборони хімічної зброї разом з їхніми медичними записами, щоб допомогти міжнародному розслідуванню.