Друга половина березня — це час, коли багато хто замислюється про літній відпочинок. Майже всі туристичні фірми в Болгарії та в інших балканських країнах оголошують про 30-відсоткові знижки на ранні бронювання і за попередню оплату частини майбутнього проживання у готелях.

Ну а влада курортних міст вигадує різні способи одержання прибутку від туристів. Іноді навіть використовують ідею Остапа Бендера, який «заробляв» гроші на знаменитому Провалі в П’ятигорську. Наприклад, мерія курортного міста Будва, який ще називають чорногорським Парижем у мініатюрі, вирішила зробити вхід до центру екзотичної старої частини платним. Міськрада запропонувала уряду розглянути цю пропозицію і узаконити її. Що й було зроблено. Тепер улітку всі туристи, які прямують до Старого міста Будви, платитимуть екскурсійний збір у розмірі 1 євро. Сума начебто мізерна, але, якщо врахувати, що саме Будву відвідують 44 відсотки від усіх закордонних туристів, які приїжджають до Чорногорії, а це — кілька десятків тисяч осіб, можна уявити, яку прибавку до бюджету отримає місто.

Якщо міська влада вже визначила, як одержувати екскурсійний збір з організованих туристичних груп, то поки що не зовсім ясно, як і де мають платити цю данину гості-«дикуни» чи поодинокі любителі старовинної архітектури. Але до старту активного туристичного сезону ще достатньо часу, щоб обміркувати нюанси — перекрити всі входи до Старого міста, поставити там білетерів-контролерів і налагодити строгий облік відвідувачів. 
А в Старій Будві є на що подивитися. Це — і вузькі вулички, викладені неповторною бруківкою, і будівлі венеціанської середземноморської архітектури, й невеличкі будиночки під червоною черепицею, схожі на іграшкові, й апельсинові дерева, й монументальна фортечна стіна, піднявшись на яку, можна помилуватися краєвидами бухт і островів. Особливий інтерес викликає і Цитадель, де жителі в стародавні часи рятувалися від турецьких набігів. Сьогодні в Цитаделі розташовані найстаріша в Чорногорії бібліотека, унікальна площа для театральних вистав і вернісажів, а також оглядовий майданчик на верхньому ярусі фортеці.

На жаль, минулого тижня після швидкого танення снігу і сильних дощів Старе місто Будви мало не затопило. Тала й дощова вода просто не встигала стікати в бурхливе море, яке високими хвилями захльостувало набережні й міські вулиці. Рятувальники за допомогою мешканців поставили дамби з 500 мішків з піском на південному й східному входах до Старого міста і врятували житлові будинки, магазини й ресторани. А пожежники Будви цілодобово несли чергування для того, щоб будь-якої миті почати відкачування води з вулиць Старого міста.